Donald Tusk szövetségesért jön Budapestre

2016.09.13. 08:21 Módosítva: 2016.09.13. 08:27
Kell Orbán Viktor támogatása a közös védelmi politikához, ezért meglátogatják az uniós vezetők.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk kedden Budapestre látogat egy négyszemközti beszélgetésre Orbán Viktorral. A volt lengyel miniszterelnök egy hete járja Európát, és minden uniós ország vezetőjével leül személyesen vagy felhívja telefonon a pénteki csúcstalálkozó előtt, ahol új feladatokat akarnak adni az Európai Uniónak.

Miért? Az elmúlt két évben megremegett a sokkal szilárdabbnak hitt közös pénz; rekord szintre emelkedett a fiatalok munkanélkülisége Dél-Európában, amiről azt gondolták, uniós támogatásokkal kezelhető; politikai válság robbant ki egymillió bevándorló érkezése miatt; terroristák támadtak Párizsban, Brüsszelben, Münchenben és Nizzában; és végül Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép. Tényleg komolyan újra kell gondolni, hogy olyan Európai Uniót szeretnénk-e, amelyik ezekkel a problémákat képes elbánni.

Jöjjön a katonaság

Védelem és biztonság – ezt szeretné új célként kitűzni az EU vezetése. A lényeg: közösen erősítsük meg a határokat és vállvetve indítsunk katonai akciókat. Ez egy uniós katonaság alapjait rakná le, ami komoly ügy: az ötvenes években már megpróbálták, és beletört a bicskájuk, pedig akkor csak hat ország gyötörte egymást az EU-ban, és a mostaninál egyszerűbb volt a világpolitikai felállás.

Ez a német-francia védelmi unió terve

Állandó parancsnokságot szeretnének a közös műveleteknek, mint amilyen például az emberkereskedők elleni bevetés a Földközi-tengeren. Új parancsnoki központot hoznának létre az orvosi ellátásnak és a közös logisztikának, azonnal bevethető uniós harccsoportokat alakítanának ki, EU-s költségvetést írnának a katonai kutatásnak, és alapítanának egy európai katonai akadémiát.

Ezért nagyon alapos diplomáciai akcióval puhítják az állami vezetőket. Augusztus végén Angela Merkel német kancellár járta végig a kormányfő kollégáit, és elhintette, hogy milyen fontos a biztonság. Szeptember elején brit lapoknak kiszivárogtatták, hogy Jean-Claude Juncker szerdai „évértékelő” beszédében a védelempolitika megerősítését fogja javasolni. Hétfőn egy német és egy francia újság írta meg, hogy Párizs és Berlin már fel is vázolta a védelmi unió tervét. Csütörtökön Ursula Von der Leyen német védelmi miniszter Litvániában népszerűsítette az ötletet. Azt mondta: „ez lehetne a védelem Schengenje”, idézte a Reuters. Hozzátette: az amerikaiak is azt várnák tőlünk, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat.

Orbán Viktor benne lesz

Nem véletlen, hogy a német miniszter Vilniusba látogatott: a balti országok rettegnek egy orosz támadástól, és semmilyen kezdeményezést nem látnak szívesen, amelyik gyengítheti az Egyesült Államok szerepét a saját védelmükben. A katonailag semleges államok: Írország, Svédország, Ausztria, Finnország is bizonyára problémásnak tartják az ötletet, és az EUobserver szerint Hollandia sem támogatja, mert Hágában úgy gondolják, a brit kilépés után nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha fejest ugrunk a még szorosabb integrációba.

Orbán Viktor Tusványoson
Orbán Viktor Tusványoson
Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor viszont benne van: már Tusványoson is beszélt róla, hogy közös hadsereg kell, és Angela Merkelnek is elismételte, egyetértésben a visegrádi kormányfőkkel. Ezért jön Budapestre Donald Tusk: szeretné bebiztosítani, hogy maga mellett tudja a magyar kollégáját a vitában, amikor eldöntik, hogy decemberben beindítsák-e a rakétákat.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !