Hoffmann Rózsa igennel szavazott a kvótákra

2016.09.16. 14:49
Öt Fidesz-KDNP-s képviselő jóváhagyta a menedékkérők kötelező európai újraelosztását az Európa Tanács tavalyi ülésén. Kövér Lászlónak nem szóltak erről, amikor csütörtökön ostorozta a rendszert Strasbourgban.

Mi az az Európa Tanács?

Az Európa Tanács volt az első szervezet, ami a második világháború után intézményesíteni próbálta az európai integrációt. Azóta a tőle függetlenül, külön működő Európai Unió és elődei elrobogtak mellette, mert az ET gyakorlatilag teljesen kormányközi alapon működik (azaz a kormányoknak egyhangúlag kell beleegyeznie a döntésekbe). Mára a kontinens minden országa a tagja Fehéroroszországot kivéve. Főleg az emberi jogok védelmével foglalkozik többek között a „strasbourgi bíróságán” keresztül. Aki esetleg hallott a szervezetről, az leginkább erről a páneurópai törvényszékről ismeri.

Az Európa Tanács egy 2015-ös határozatában többek között azt ajánlotta, hogy az EU egy „állandó, jogilag kötelező szétosztási rendszerrel” újítsa meg a menekültügyi szabályait. A közgyűlésen részt vevő öt fideszes képviselő mind megszavazta a határozatot, köztük Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Hoffmann Rózsa volt oktatásügyi államtitkár. Hoffmann Rózsa arra a módosító indítványra is rábólintott, amelyik bevezette a szövegbe a kötelező szétosztási rendszer ötletét.

A határozatnak és a szavazásnak egyébként nincs gyakorlati jelentősége, mert:

A migránsok is áldozatok

Kövér László, az Országgyűlés elnöke valószínűleg nem tudott az egészről, amikor csütörtökön az Európa Tanács konferenciáján beszélt a migráció kezeléséről számos parlamenti elnök kollégájával együtt. A magyar házelnök két nappal korábban Jászberényben felindultan ecsetelte, hogy fegyvertelen háborúban akarják a migránsokkal eltörölni a magyar nemzeti kultúrát, hogy aztán a többséget átvéve szolgaságra kényszerítsenek minket. A hajóikat akár ki kellene lövetni, és egy görög szigetre kellene telepíteni őket, mondta még Magyarországon.

Min akadt ki Kövér?

A rendezvényhez készült háttéranyag arról írt, hogy „a migránsok fogadása és integrálása lehetségesnek tűnik”, és legalább részben pótolható velük a népességcsökkenés. Ugyanakkor azt is kimondja, hogy máshogy kell kezelni a gazdasági migránsokat és a menekülteket, de olyasmit nem ír, hogy az előbbiekből mindenkit be kellene fogadni.

A háttéranyag mellé csatolták a kapcsolódó parlamenti közgyűlési határozatokat, köztük a cikk elején említettet.

Strasbourgban sem finomkodott sokat. „Amint az a titkárság egyoldalú és szélsőséges háttéranyagából kiderül, nem hiszem, hogy közelebb fogunk jutni a megoldáshoz” – zárta is ki élből a párbeszédet a magyar házelnök, mert a dokumentum szerinte az „úgymond” árnyalt megoldásokkal ellehetetleníti az egészet. Nem kerget illúziókat arról, hogy meg tudná győzni azokat, akik szerint például a menekültek integrációját az előítéletek tennék lehetetlenné.

Ha nem tudjuk kezelni a migrációt, lerombolhatja azt az Európát, amit ismerünk. Az érkezők felborítják a fogadó országok gazdasági, politikai, társadalmi egyensúlyát, és megszüntetik a kontinens kétezer éves önazonosságát, mondta.

Gazdag, a hazájuk megvédése helyett telefontöltést akaró tömeg helyett viszont áldozatként beszélt a migránsokról. Azért arra figyelmeztetett, egyre több európai érzi úgy, hogy ők is áldozatokká válhatnak, mert elveszíthetik, amit évszázadok alatt felépítettek.

Természetesen megadta a magáét az uniós kvótának, amelyet úgy próbálnak áterőszakolni, hogy nincs és nem is lehet mögötte konszenzus. Trükkös jogi eljárást, zsarolásig menő nyomásgyakorlást emlegetett. Kiállt a nemzeti intézkedések mellett az európaival szemben, de azért igyekezett valamilyen konstruktív képet mutatni. „A segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni” – mondta, és olyan lépésekben látta a megoldást, mint a kibocsájtó országokkal határos államok támogatása a befogadáshoz, vagy egy arányosabb nemzetközi fejlesztéspolitika.

A nagy pártok utánozzák a szélsőségeket

Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára arra panaszkodott a konferencián, hogy a főáramlatú pártok elkezdték utánozni a szélsőségeseket. „A nehézségeink miatt vádoljunk másokat, például a muszlimokat, térjünk vissza az aranykorba és húzzuk fel a csapóhidat, mondják”. Volt, amiben viszont a magyar kormányt visszhangozta, például hogy a parlamenteknek vissza kell szereznie a kezdeményezést. Szerinte azonban a középpártoknak tartania kellene a morális fölényt, és megőrizni a közös értékeket.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !