Luxemburg Magyarországról: egy család vagyunk

2016.09.16. 11:04
A luxemburgi miniszterelnök a pozsonyi csúcstalálkozó előtt nyilatkozott. Szerinte, ha gondok vannak egy családon belül, nem az a megoldás, hogy kitesszük a szűrét a problémás családtagnak.

„Ez nem a kormány álláspontja” – mondta pénteken a luxembourgi kormányfő a saját külügyminisztere korábbi megjegyzéséről, hogy kirúgatná Magyarországot az Európai Unióból. „Egy család vagyunk. Ha családi probléma van, azt a családon belül kell megbeszélnünk, és nem kirúgni valakit, az nem segít” – nyilatkozta Xavier Bettel.

A luxemburgi kormányfő egy rendkívüli csúcstalálkozó előtt nyilatkozott, amit azért hívtak össze, hogy megtárgyalják az Európai Unió jövőjét. Az uniós országok vezetői – a brit miniszterelnök kivételével – Pozsonyban ülnek egy asztalhoz. Angela Merkel német kancellár augusztus végén megdicsérte a kezdeményezést, hogy végre nem Belgiumba utazik az unió politikai irányadó testülete. Annak révén, hogy az Európai Tanács szinte kizárólag Brüsszelben ülésezik, „néha egy kicsit hiányzik a közelség az élethez és ahhoz az érzéshez, hogy mit is jelent Európa” – mondta.

Kibeszélő show

Egy uniós diplomata úgy jellemezte az eseményt az EUrologusnak, hogy pszichoterápia lesz, kibeszélős szeánsz, ahol az összes vezető elmondhatja, mi a gondja az Európai Unióval.  Kommunikálni viszont azt a néhány változtatást fogják, amiben nagyjából egyetértenek: jobb együttműködés a terror elleni harcban, szigorúbb határvédelem, és bőkezűbb uniós befektetési program.

Ezekről a témákról beszél hetek óta a német kancellár Angela Merkel, az Európai Tanács elnöke Donald Tusk, és a döntéseket végrehajtó Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker.

Két kollégájához hasonlóan Juncker is tárgyalt az elmúlt hetekben mindegyik kormányfővel, megkérdezte tőlük, mi az a három dolog, amiért szükség van az Európai Unióra, és a megjegyzéseikből fölrajzolt egy szép ábrát az EU jövőjéről. A 29 témából mindössze három olyan akadt, amelyik az országok több mint felének tetszett: a közös piac, a terrorizmus elleni harc és a digitális szektor fejlesztése, írta a Wall Street Journal.

Az asztalon van még a szorosabb katonai együttműködés ötlete az uniós országok között, amelyet Franciaország és Németország mellett a visegrádiak támogatnak leginkább.

Angela Merkel ezekre az alapokra építve indítana el egy uniós reformfolyamatot, amely 2017 nyarára érhet véget. A Európai Gazdasági Közösséget (EGK) megalakító római szerződés aláírásának 60. évfordulóján, 2017. március 25-én zárhatják le hivatalosan a folyamatot, jelezte a német kancellár.