Hoffmann Rózsa tévedésből szavazta meg a kvótákat

2016.09.19. 13:45
Az Európa Tanács tavalyi kvótás határozata nem tartalmazott Magyarországra nézve hátrányos ajánlásokat, mondta a volt államtitkár.

Megkérdeztük Hoffmann Rózsa volt oktatásügyi államtitkárt, miért szavazott igennel egy tavalyi határozatra az Európa Tanácsban, amely azt javasolta, hogy a menedékkérőket egy állandó, jogilag kötelező rendszer keretében osszák szét az Európai Unióban. Négy másik Fidesz-KDNP-s kollégája is jóváhagyta a „Dublin után – sürgős szükség egy valódi európai menedékkérő-fogadási rendszerre” című dokumentumot, Hoffmann Rózsa pedig azt a módosító indítványt is elfogadta, amely bevezette a szövegbe ezt a szakaszt. Azt írta, tévedésből.

„A tavaly elfogadott dokumentum a Dublini egyezmény újragondolását szorgalmazza, amellyel Magyarország is egyetértett – válaszolta a KDNP sajtóirodáján keresztül a volt államtitkár. – Tartalmazza például a következőket: 

  •  A tagállamok egyaránt vállaljanak teherviselést a migránskérdésben;
  • Figyeljenek jobban a gyermekek érdekeire;
  • Kapjanak segítséget az EU határállamai;
  • Történjék jogharmonizáció a menekültügyben;
  • Legyen szorosabb az együttműködés a tranzitországokkal, stb.

A magyar delegáció kormánypárti képviselői, így én is, a fentiekkel egyetértésben szavaztuk meg a dokumentumot, amely nem tartalmaz Magyarországra nézve hátrányos ajánlásokat.”

„Az említett módosító javaslatot téves gombnyomással szavaztam meg, és a gép már nem fogadta el a korrigálást. Egyébként a módosító nem került be a végső dokumentumba” – tette hozzá.

 

Mégis ott van a szövegben a kötelező kvóta

Az Európa Tanács honlapján azonban szerepel ez a javaslat a végső dokumentumban. Sok más ajánlás mellett az elfogadott határozat 10.1 szakasza azt tanácsolja az európai uniós döntéshozóknak, hogy amikor megreformálják a Dublin-rendszerként ismert uniós menekültügyi szabályokat, azoknak „legyen része egy, a menedékkérőket állandó, kötelező jelleggel szétosztó rendszer, amely igazságos, kötelező elosztási kritériumokon alapszik, és számításba veszi a menedékkérők igényeit és különleges helyzetét, valamint kilátásait az integrációra.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !