Fico: A kvótáknak politikailag vége

2016.09.27. 11:19
Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese szerint halott, ami ellen vasárnap népszavazunk.

„Politikailag vége” a menedékkérőket kötelezően elosztó kvótáknak, jelentette ki hétfőn Robert Fico szlovák miniszterelnök.

Szlovákia jelenleg az uniós miniszteri Tanács elnöke, amely az Európai Unió egyik társdöntéshozója. A testület élén Pozsony feladata többek között a napirend meghatározása.

A visegrádi négyek részeként elleneznek bármiféle menedékkérő-szétosztási rendszert, sőt, az ellenszavazatukkal már elfogadott, összesen 120 ezer ember áthelyezéséről szóló döntést is Magyarországgal együtt támadják az Európai Bíróságon. A viták miatt a miniszterek már áprilisban jegelték az állandó szétosztási javaslatot.

Az Európai Bizottság ugyan ezt nem vonja vissza, de a legutóbbi uniós csúcstalálkozó után az egyik fő támogató, Angela Merkel is arról beszélt, ha valamilyen elképzeléssel szemben túlságosan széles körű ellenállás mutatkozik, akkor más módokat kell keresni, hogy felül tudjanak kerekedni a nehézségeken. А tagállamok a csúcs zárónyilatkozatában is elkötelezték magukat, hogy

közös megoldásokat keressünk azokban az ügyekben is, amelyekben megosztottak vagyunk.

Robert Fico szerint „világos, hogy a kvóták megosztják a tagállamokat, ezért szerintem politikailag végük”. Úgy látja, hogy

amit a visegrádi országok – beleértve Szlovákiát, Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot – másfél éve mondanak, hivatalos uniós politikává vált.

A magyar miniszterelnök a legutóbbi uniós csúcs után épp az ellenkezőjéről beszélt, szerinte nem tudták megváltoztatni a „naiv és önsorsrontó” uniós migránspolitikát.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!