Végre életbe léphet a sorsdöntő klímaegyezmény

000 Par7474418
2016.10.04. 13:50
Az EU jóváhagyásával elég ország gyűlt össze a megállapodáshoz, amitől a katasztrofális klímaváltozás megakadályozását remélik.

Az Európai Parlament szinte egyhangúlag jóváhagyta a tavaly Párizsban megkötött éghajlatváltozás elleni egyezményt. Ezzel az EU a 28 tagállama nevében befejezte a politikai folyamatot, amivel ratifikálja a dokumentumot.

Így már összesen elég ország van ahhoz, hogy az egyezség életbe léphessen.

Már csak a jogi aprómunka van

Az egyezmény akkor lép életbe, ha az aláírók 55 százaléka ratifikálta, és ők a széndioxid-kibocsátók legalább 55 százalékát képviselik.

Az EU-ban a ratifikációt az Európai Parlament mellett a tagállami országgyűléseknek is külön meg kell tennie. Heten, köztük Magyarország már túl vannak rajta. Ők az Európai Parlament döntése és egy jogi formaság után pénteken küldhetik az ENSZ-nek a jóváhagyást, mondta a párizsi klímatárgyalás elnöke, Ségolène Royal, és velük túllépik az életbe lépéshez szükséges határt. Ha ez megvan, 30 napon belül automatikusan életbe lép az egyezmény.

A lét a tét

Tavaly a világ vezetőinek krémje ült össze, hogy addig koccolják egymáshoz a fejeiket, amíg mindenkinek megfelelő egyezséget nem préselnek ki magukból. A cél az volt, hogy két fok alatt tartsák a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését, különben az előrejelzések alapján visszafordíthatatlan katasztrófa jöhet.

Így püfölték ki egymásból az alkut

Az EUrologus a helyszínről követte a vitát, ahol a fejlődő országok több pénzt, a fejlett országok komolyabb széndioxid-csökkentési vállalásokat akartak. Az EU végig azok között volt, akik komolyabb vállalásokat tettek, és még olyanok is csatlakoztak az ambiciózusok tömbjéhez, mint a korábban elzárkózóbb Egyesült Államok vagy a fejlődő Brazília. A másik oldalról főleg Kína és Szaúd-Arábia szívózott. Végül óriási ovációval sikerült összehozni az első valóban világméretű klímamegállapodást.

A megállapodás nem csak egyszeri csökkentésről szól, gyakorlatilag egy rendszeresen felülvizsgált rendszert állítanak fel. A fejlődő országoknak százmilliárd dollár támogatást ígérnek be, hogy a gazdaságukat környezetbaráttá alakítsák át, és arra is utalnak, hogy másfél foknál kell megfékezni a hőmérséklet-emelkedést, mert egyesek szerint a két fok nem lenne elég.

Csakhogy például éppen az nem része a megállapodásnak, hogyan jutunk el a célok eléréséig. Vagyis az aláíró országok vállalásai nem részei a szövegnek, azok továbbra is önkéntes alapúak lesznek. Akadt is, aki a vállalati érdekek diadalaként értékelte az eredményt.

Két lábon járó szmájlivá változtak

A politikusok viszont általában nem győzték hátba veregetni egymást. Ez a hangulat köszönt vissza az ünnepélyes ratifikáción, ahol Pan Gimun, az ENSZ főtitkára is ott volt. „Köszönöm a nagyszerű vezetésüket és az elhivatottságukat” – dicsérgette a házigazdákat Strasbourgban. Szerinte a megállapodással biztonságosabbá, fenntarthatóbbá és igazságosabbá válhat a bolygó mindenkinek.

Ma az EU a klímaváltozás megelőzésének ambicióját tettre váltotta, nyilatkozta Jean-Claude Juncker. „A párizsi egyezmény az első a maga nemében és nem jöhetett volna létre az Európai Unió nélkül. Ma folytatjuk a vezetést és bebizonyítjuk, hogy az EU képes cselekedni” – szerénykedett az Európai Bizottság elnöke.

„A közös feladatunk, hogy a vállalásainkat tettekké formáljuk a terepen,” és itt Európa a többség előtt jár, mondta hasonló szellemben Miguel Arias Cañete klíma- és energiaügyi biztos.

Az EU a párizsi csúcs előtt egy évvel fogadta el a 2030-as klímavédelmi célkitűzéseit: legalább

  • 40 százalékkal csökkentené a széndioxid-kibocsátást 1990-hez képest,
  • 27 százalékra emelné a megújuló energia arányát,
  • és 27 százalékra növelné az energiahatékonyságot.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!