Megint vizsgálat indult egy volt uniós biztos ellen

2016.10.06. 19:06
Neelie Kroes volt uniós biztos nem vallott be egy offhore-céget. Közben a volt főnökének is magyarázkodnia kell egy másik ügyben.

Az Európai Bizottság etikai vizsgálatot indított Neelie Kroes egykori uniós biztos ügyében, aki kiszivárgott iratok szerint a hivatali ideje alatt is vezető tisztséget töltött be egy bahamai offshore cégben, erősítette meg a testület egyik szóvivője. Az eljárás miatt bukhatja a nyugdíját arra a tíz évre, amíg a Bizottságban dolgozott.

„Adminisztrációs hiba”

A botrány azután robbant ki, hogy ismeretlenek iratokat szivárogtattak ki az adóparadicsomként elkönyvelt Bahamák cégnyilvántartásából. Itt mások mellett Neelie Kroes neve is felbukkant. 2000-től 2009-ig igazgató volt egy cégnél, és ezt nem hozta nyilvánosságra, pedig erről nyilatkoznia kellett volna, mert 2004-től az Európai Bizottság tagja volt. A volt EU-biztos ügyvédjei szerint „adminisztratív hiba” okozta a problémát, Kroes azonban mindig „jóhiszeműen és az uniós szabályokat betartva” járt el.

A volt digitális biztos korábban azért is kapott kritikát, mert az Európai Bizottság után az Ubernél helyezkedett el.

Nem ez az első eset

Néhány hete Kroes egykori bizottsági főnöke, José Manuel Barroso ellen szintén etikai vizsgálat indult. Ő a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál kapott állást, ahol a brexit hatásaival foglalkozik.

Ugyan van rá szabály, hogy egy uniós biztos mennyi idő után vállalhat más munkát – hogy ne éljen vissza a még meglévő kapcsolataival és tudásával –, és ezt Barroso betartotta, de az ügy sokszorosan gáz:

  • a céget sokszor emlegetik a gazdasági válságban játszott szerepe miatt,
  • azóta kiderült, hogy Barroso már az európai bizottsági elnöksége alatt találkozgatott a Goldman Sachs képviselőivel,
  • ráadásul Barroso már korábban kérte a nyugdíja korai kifizetését, amit a büntetéssel meg lehetne vonni tőle.

Az eset miatt utódja, Jean-Claude Juncker is kritizálta, akit egyébként azzal támadtak, hogy az ő miniszterelnöksége alatt vált Luxembourg adóparadicsommá.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!