Népszavazásra népszavazás lesz a válasz!

GettyImages-136691959
2016.10.14. 08:52 Módosítva: 2016-10-14 08:54:27
Vajon az EU-ból népszavazással kilépő britek hagyják, hogy a skótok tőlük szakadjanak el egy referendummal?

Ahogy azt már régóta pedzegette, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője újra népszavazást kezdeményez, hogy kilépjenek az Egyesült Királyságból. Nicola Sturgeon a jövő héten mutatja be a javaslatot.

Amit lehet a briteknek, nem lehet a skótoknak?

Két éve ugyan nemet mondtak az elszakadásra, de azóta megváltoztak a feltételek, érvel az SNP, hiszen a britek egy népszavazáson úgy döntöttek, faképnél hagyják az Európai Uniót, így magukkal viszik a skótokat is – holott náluk közel kétharmad az uniós tagság mellett voksolt.

Csakhogy a skót kormány egyedül nem írhat ki népszavazást, ehhez a brit kormány beleegyezése is kell. És itt jön a csavar: vajon engedik-e a népet megkérdezni az elszakadásról, miután ők éppen így léptek ki az Európai Unióból? Azért lenne furcsa, ha nemet mondanának, mert Theresa May brit miniszterelnök számtalanszor hangoztatta a demokratikus döntés fontosságát a brexit-döntésnél.

Nem erről volt szó

Az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Iain Lindsay (aki nem mellesleg skót) azért rámutatott néhány bökkenőre. Két éve elég világos eredménnyel döntöttek a skótok maradás mellett, nagyobb arányban hagyták jóvá, mint a britek az EU-ból való kilépést, és korai lenne az újabb referendum. Az előző voksolást megalapozó egyezményben a skót kormány is elismerte, hogy tiszteletben tartja az eredményt, ráadásul az SNP-sek is arról beszéltek, hogy ez egyszeri döntés lesz egy generáción belül.

Arra, hogy a kilépéssel nem változtak-e meg jelentősen a körülmények, azt válaszolta a nagykövet, hogy

Skócia egyébként is csak az Egyesült Királyságon keresztül és nem saját jogon uniós tag.

Egy, a brexit-népszavazás utáni közvetlen kilengésen kívül egyébként se látszik, hogy jelentősen nőtt volna a kilépés támogatottsága.

A felmérések egyelőre valóban maradáspárti többséget jeleznek, de a legutóbbi népszavazásnál is így volt, amikor néhány héttel korábban fordulni látszott a helyzet. Ráadásul csak most kezdenek igazán látszani a brexit hatásai: a fontárfolyam az elmúlt egy-két hétben beleállt a földbe, 1985 óta nem volt ilyen gyenge a brit valuta. Emiatt például egy gyártó tíz százalékkal emelt volna a termékei árán, de a Tesco így már nem akarta tovább árusítani azokat. (Végül úgy néz ki, sikerült megoldani a vitát).

Nem valószínű, hogy visszaengednék a skótokat az EU-ba

A függetlenség viszont nem jelenti azt, hogy Skócia maradhat EU-tag. Az Európai Bizottság egyértelművé tette, hogy új országként nekik is külön kellene felvételizniük, és a tagállamoknak egyhangúlag kellene őket beengednie.

Spanyolország szinte biztos, hogy nemet mondana a csatlakozásukra,

mert más se hiányozna neki, mint hogy bátorítsa a tőle elszakadni vágyó Katalóniát. Az se garantált, hogy a törökjeivel küszködő Ciprus vagy a magyar kisebbség függetlenedésétől tartó Szlovákia és Románia boldogan igent mondana egy különálló Skócia EU-tagságára.

Edinburgh mentheti meg a szabad munkavállalásunkat?

A skótok viszont lehet, hogy csak nyomásgyakorlásnak dobták be megint a népszavazást.

Eltökélt vagyok abban, hogy Skócia újra mérlegelhesse a függetlensége kérdését, mielőtt az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót – ha ez kell ahhoz, hogy megvédjük az ország érdekeit

mondta Nicola Sturgeon egy csütörtöki pártkonferencián.

Ahogy azt már korábban leszögezte, szeretné a briteket a közös piacban tartani. Ez azt jelenti, hogy maradna például a szabad munkaerő-áramlás az EU-val szemben. Továbbra is közvetlen korlátozás nélkül mehetnének oda a keleti tagállamokból, holott ezt Theresa May brit miniszterelnök kizárta. „Ha nem tudják – vagy nem akarják – megengedni, hogy az Egyesült Királyságon belül védjük meg az érdekeit, akkor Skóciának joga lesz újonnan eldöntenie, hogy külön úton menjen-e” – szúrt oda egy fenyegetést Londonnak.

A legutóbbi felmérés alapján 47 százalék ellenez egy második népszavazást és csak 38 százalék támogatna. Ha viszont a britek a „kemény brexitet” választanák (azaz nem maradnának a közös piac tagjai), ez az arány a népszavazáspártiak javára változna 43-42 arányban.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!