Magyar pénzen, oroszbarát üzletember magángépén repült egy EU-biztos?

2016.11.17. 09:38
Güther Oettinger azt állítja, a magyar kormány ajánlotta fel, hogy egy oroszbarát üzletember magángépén jöhessen Budapestre. Arra is célzott, hogy mi álltuk a cechet, de Lázár Jánosnál hiába kérdeztek erre rá korábban kétszer, nem válaszolt.

Csütörtökön Budapestre érkezik az Európai Unió digitális gazdaságért felelős biztosa. Günther Oettinger legutóbb májusban járt Magyarországon, de az akkori látogatásáról egyre furcsább részletek derülnek ki.

Mr. Russland bábáskodhatott a paksi bővítésnél

Így kapcsolódhat Mangold Pakshoz

A 444.hu úgy tudja, Klaus Mangoldnak fontos szerepe lehetett a paksi bővítésben, különösen, hogy a Figyelő szerint már korábban közvetíthetett az ügyben. A lap arról írt, hogy Lázár János – akinek a felügyelete alá tartozik a paksi bővítés – mutatta be Klaus Mangoldot a miniszterelnöknek.

2012 decemberében együtt tekintették át „a magyar-német és a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzetét,

különös tekintettel az energetikai és a finanszírozási kérdésekre.

Klaus Mangold annak a Rothschild-bankháznak is a társelnöke, amelynek tanácsadó cége tavaly egy tanulmánnyal támasztotta alá a paksi bővítés megtérülését. Az Európai Bizottság és több más számítás is ellenkező eredményre jutott.

A 444.hu már nem sokkal a májusi utazás után arról írt, hogy valójában nem az volt a fő cél, ami a hivatalos programban szerepelt, azaz hogy a jövő autóiról beszéljen az uniós biztos. A látogatás állítólag összefüggött a paksi atomerőmű bővítésével, Lázár János néhány nappal későbbi paksos brüsszeli tárgyalásával, illetve Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti útjával is.

Günther Oettinger – aki a paksi bővítésről szóló magyar-orosz megállapodás előzetes brüsszeli jóváhagyása idején még energiaügyi EU-biztos volt – videófelvételek alapján egy német üzletemberrel együtt vett részt az önvezető autókról szóló konferencián, de a 444.hu úgy tudja, Orbán Viktorral is találkozhattak. Klaus Mangold személyes kapcsolatban áll a német biztossal, az orosz kormányhoz pedig olyan szálak fűzik, amelyek miatt a német sajtóban „Mister Russlandként” emlegetik.

Oettinger szerint nem tárgyaltak Paksról

Nemrég Jávor Benedek írásbeli kérdésére az uniós biztos elismerte, hogy Klaus Mangold magánrepülőjén érkezett idén májusban Budapestre, mert „nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozóra”.

Innentől csak egyre több a kérdés. Miért volt szükség a magánrepülőre, ha se a saját hivatalos naptárában, se a bizottsági programlistán nincs más esemény beírva Günther Oettingernek május 18-ra, miközben több, nem fapados járat közül válogathatott volna?

Azzal védekezett, hogy több találkozója volt, köztük három uniós biztossal. Valóban aznap volt az Európai Bizottság szokásos heti értekezlete. Ezeket nem kell külön nyilvánosságra hoznia a hivatalos naptárában, és az utolsó gép felszállása utánig tartottak, állítja az uniós biztos.

A másik kérdés, hogy vajon tárgyalt-e a paksi bővítésről? A mostani látogatása időzítése is érdekes ebből a szempontból: már hetekkel ezelőtt úgy értesültünk, hogy az Európai Bizottság az utolsó simításokat végzi a jóváhagyáson.

Günther Oettinger a Jávor Benedeknek írt válaszában és azóta is egyértelműen tagadta, hogy szóba kerültek volna az új atomerőmű-blokkok.

A magyar kormány fizette az utat vagy tiltott ajándék volt?

A Brassói Buldózertől a vágottszeműzésig

Klaus Mangold neve a panamai offshore-cégekről kiszivárgott iratokban is előkerült. Románia egyik leggazdagabb emberének, a „Brassói Buldózer” Ion Țiriacnak az egyik alapítványában szerepelt bizottsági tagként.

Belekeveredett egy romániai korrupciós botrányba, amelyben a Microsoft és az Airbusokat is gyártó európai cégcsoport, az – akkori nevén – EADS is érintett volt. A gyanú szerint 2004-ben segítséget nyújtott ahhoz, hogy a román állam a belügyminisztériumnak káros szerződést kössön.

Günther Oettingernek elég friss a legutóbbi botránya: a kínaiakat vágottszeműeknek hívta, akik fekete cipőpasztával kenik a hajukat. A megjegyzések miatt először nem akart bocsánatot kérni, de némi kínai reklamáció és az Európai Bizottság elnökének nyomására hamar meggondolta magát.

A német biztos azért is bajba kerülhet, mert az ingyenfuvar sértheti az uniós lobbiszabályokat. Nem fogadhat el 150 eurónál nagyobb értékű ajándékot.

Az utazást – a szállással együtt – a magyarok szervezték, és ők ajánlották a magánrepülőt

– válaszolta a vádakra Günther Oettinger. A kormány szervezte a légifuvart és a szállást, de gyakori, hogy a költségeket a házigazda állja, és ő nem kérdezte, ez mennyibe került.

Megtette helyette Szél Bernadett. Az LMP-s politikus a nyáron arra volt kíváncsi, hogy

  • találkozott-e májusban Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel Günther Oettinger és Klaus Mangold;
  • tárgyalt-e a magyar kormányfő a paksi bővítésről az EB digitális biztosával, akinek a portfóliójához semmilyen tekintetben nem tartozik hozzá az atomenergia;
  • hozzájárult-e a magyar kormány a látogatás költségeihez?

Első körben semmilyen értékelhető választ nem kapott, és másodszorra is hiába próbálkozott. A kormánynak nem feladata a sajtóban megjelenő minden egyes találgatás kommentálása, próbálta a Miniszterelnökség vezetője mindkétszer lepattintani a kérdést.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!