Tényleg miattunk vétózhatják meg az EU költségvetését?

2016.11.19. 11:30 Módosítva: 2016.11.19. 17:55
Az olasz miniszterelnök megbukhat, mielőtt beválthatná a fenyegetést.

Ha az Európai Unió egyes tagállamai falakat építenek, és csak akkor szolidárisak, amikor pénzt kapnak, akkor készen állunk megvétózni az unió költségvetését

jelentette ki kedden Matteo Renzi olasz miniszterelnök. „Nem fogadjuk el, hogy az Európai Uniónak általunk befizetett pénzből falakat emeljenek” – tette hozzá.

Korábban többször megfenyegette azokat az országokat, akik ellenzik a menedékkérők szétosztását az EU-ban. Azt javasolta, hogy csökkenteni kellene vagy el kellene törölni a szegényebb területeket segítő kohéziós támogatásokat. Ezek az uniós költségvetés nagyjából negyven százalékát adják.

Renzi mondata ajándék a magyar kormánynak

Ahogy korábban, most is ugrott a magyar kormány a fenyegetőzésre. „A magyarok a saját pénzükből védik az EU határát” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A kerítésre valóban nem kaptunk pénzt, de az EU Belső Biztonsági Alapjából tavaly év végén másfél millió euró – nagyjából 465 millió forint – sürgősségi támogatást ítéltek meg a rendőrségnek a „szélsőséges migrációs nyomás humánus és EU-konform kezelésére”.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János sem hagyta ki a ziccert. „Nem korrekt és fair”, amiről Matteo Renzi beszél, mert az Európai Unióban nem nettó befizetők, hanem haszonélvezők vannak. Arra gondolt, hogy a támogatásokkal végül is a befizető országok járnak jól, mert például az ő cégeik nyerik az uniós pénzekből indított beruházásokat. Az összegeket nem szolidaritásból, hanem gazdasági felzárkózásra kapjuk azért cserébe, mert lemondtunk a piacvédelem sajátos eszközeiről, például a vámokról, de ha kell, a kohéziós pénzeket is elengedjük – ez Lázár érvelése.

Lázár János már korábban is pedzegette, hogy szerinte valójában veszítünk az uniós tagságon, de ez többszöri számítás alapján is sántít. Hogy mi történhet a kohéziós pénzek nélkül, azt az idei első negyedéves gazdasági adatok mutatják. Ideiglenesen kevesebb uniós támogatás jött, és részben emiatt váratlanul csökkent a bruttó nemzeti össztermék abban a negyedévben, éves összevetésben pedig egy százalék alá esett a növekedés.

Maguknak akarnak több pénzt

Tényleg megvétózhatja az olasz kormány a költségvetést? Attól függ, melyiket. Az EU-nak van

  • éves
  • és hétéves költségvetése – ezt Többéves Pénzügyi Keretnek (MFF) hívják.

Előbbiből a 2017-est épp Matteo Renzi fenyegetőzése után egy nappal fogadta el a miniszterek tanácsa. Az olaszok csak tartózkodtak, mert „nem elégedettek azzal, ahogy [az unióban] a migrációs pénzeket kezelik”, annak ellenére, hogy a tervezetthez képest emelték az erre és a határvédelemre szánt összeget. Nem mentek volna sokra az ellenszavazattal, mert ilyenkor minősített többséggel döntenek a miniszterek, azaz egyetlen ország nem tud vétózni.

A 2014-2020-as keretköltségvetés nagyjából behatárolja, melyik évben mire és mennyi pénzt lehet költeni. Félidőben, éppen mostanában vizsgálják fölül a hétéves büdzsét, hogy kisebb módosításokkal alkalmazkodjanak a változásokhoz. Akkor sincs tragédia, ha nem sikerül, akkor minden marad a régiben.

Ha az olasz kormányon múlik, nem is lesz korrigálás. Rómából „hivatalos fenntartást” jeleztek, és Sandro Gozi Európa-ügyi miniszter szerint blokkolják a felülvizsgálatot, ha az EU nem költ többet a migráció kezelésére, a biztonság megerősítésére, a fiatalkori munkanélküliségre és kutatási programokra. Konkrétabban „szerintünk még mindig egy olyan javaslat kellene, amely sokkal több garanciát nyújt nekünk, hogy valóban több legyen a forrás a nemzetünknek” – mondta a miniszter.

Keménynek kell tűnnie az unióval szemben

Innen már nem nehéz kitalálni, mi a keménykedés egyik oka: egyszerűen több pénzt akarnak visszakapni abból, amit befizetnek. Az Európai Bizottság éppen a héten pirított rá Olaszországra, amiért képtelen az uniós szabályoknak megfelelően kordában tartani a költségvetési hiányát, bár büntetésre nem kell számítaniuk.

Ha ez nem lenne elég, kampány van Olaszországban: decemberben népszavazást tartanak a kormány parlamenti reformjáról. A javaslat valószínűleg bukni fog: a Reuters szerint október vége óta minden felmérés a nemek győzelmét jósolja, ráadásul általában egyre nagyobb arányban. Matteo Renzi csütörtökön megerősítette, hogy ha kikap, lemond. Orbán Viktor februárban épp azzal söpörte le az olasz kollégája fenyegetőzését a Magyarországnak szánt pénzek megvágásáról, hogy „meglátjuk, ki hol lesz” négy év múlva.

Később lehet majd nagyot vétózni

A 2020 utáni többéves keretköltségvetés elfogadásánál valóban vétózhat akár egy tagállam is, mert egyhangú döntés kell. Ha nincs megegyezés, az már sokkal nagyobb dráma lenne, mint a felülvizsgálat esetleges elmaradása. Az előző évi költségvetési plafont terjesztenék ki egy évvel, de az agrártámogatásokat és a korábbi kinnlevőségeket leszámítva nagyjából minden kifizetés leállna.

Az olaszok mellett a görögökre kell figyelni

Az olasz mellett eddig a görög miniszterelnök jelezte, hogy talán meg kellene nyesni a menekültügyi szolidaritást nem vállalók forrásait, bár vétóról nem beszélt. A közvélemény-kutatásokban toronymagasan vezető görög ellenzéki párt, a jobbközép Új Demokrácia vezetője nem zárt ki semmilyen eszközt.

Görögországon és Olaszországon keresztül lép be először az Európai Unióba a migránsok túlnyomó része. Ha ennek a kezeléséhez nem kapnak segítséget, kormányoktól függetlenül tartóssá válhat a konfliktus a rugalmas szolidaritást javaslókkal.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!