Nem nekünk találták ki az EU csodafegyverét

2016.11.29. 18:15 Módosítva: 2016.11.30. 02:49
17 millió eurót kapunk a „Juncker-csomagból”, míg az öt nagy ország majdnem 17 milliárdot kaszál.

Két évvel ezelőtt indult az Európai Unió nagyszabású beruházási terve, amit úgy harangoztak be, mint az akkor hivatalba lépő Európai Bizottság (EB) egyik nagy újítását, ami fellendíti az európai gazdaságot, és felszámolja a munkanélküliséget. Gründoltak egy európai beruházási alapot, amelyik összesen 21 milliárd euróig biztosítékot nyújt olyan projekteknek, amelyek az átlagosnál kockázatosabbak, ezért a piacról nem biztos, hogy finanszírozták volna őket.  Egy csomó mindennel lehetett pályázni: út- és hídépítés, 3D nyomtatófejlesztés, épületfelújítás, szélerőmű-építés, kórházépítés, és hasonlók.

Mostanra kiosztották a keret nagy részét. „Az Európai Stratégiai Beruházási Alap keretében jóváhagyott projektek megvalósítása során 27 tagállamban összesen 154 milliárd euró összegű beruházás kerül mozgósításra, és csaknem 380 000 kis- és középvállalkozás (kkv) részesül támogatásban” – nyilatkozta kedden Jyrki Katainan, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért felelős alelnöke.

Országokra lebontott kimutatásokat is készítettek, amiből pedig az derül ki, hogy messze, messze a legtöbb hitelgaranciát, majdnem 17 milliárd eurót a nagy nyugat- és dél-európai országok piacaira öntötték. Magyarországra ennek az összegnek szinte pontosan az ezredrésze, 17 millió euró jutott.

 

Ezzel a felszívott támogatással még a közép-európai régióban is sereghajtók vagyunk, az összes uniós ország közül csak Szlovénia, Málta és Ciprus profitált eddig kevesebbet a Juncker-csomagként is ismert keretből.

K&H és Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia

Magyarországon négy hitelprogram kapott a szórásból, ezek közül egyelőre kettő nyilvános. Az egyiket a K&H Bank kínálja: díjmentes garanciát nyújtanak kkv-k maximum 45 millió forintos, 1-10 év futamidejű ügyleteire. A másik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány terméke, amelyik „több mint 50 milliárd forint hitel kihelyezését biztosítja több ezer magyar, elsősorban a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozás számára” – ezt mondta október végén dr. Herczegh András, az alapítvány igazgatója.

Az EU által nyújtott garancia nem minősül állami támogatásnak, ezért nem terheli a vállalkozás által az uniós szabályok szerint igénybe vehető támogatási keretet.

Ez nem a mi ligánk 

Látszik, hogy nem a magyar piacra gondoltak elsősorban az uniós pénzügyi szakértők, amikor kitalálták a Juncker-csomagot, hanem a nagy lakosságú nyugat-európai országokra, valamint Olasz- és Spanyolországra, ahol rémisztően magas, 40 százalék körüli a fiatalok munkanélkülisége.

Hogy Olaszországban milyen elképesztő kkv-robbanásra számítanak, azt csak találgatni tudjuk, de 1,3 milliárd eurót öntenek a szektorba, és azt várják, hogy ez masszív 20 milliárd eurós beruházást generál majd. Összehasonlításképpen: a teljes magyar idei költségvetés nagyjából 55 milliárd euró.

Brüsszelben elégedettek a csomag eredményeivel. 2020-ig meg is hosszabbítják a tervet, és 500 milliárd euróra növelik a teljes beruházási célt.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !