Soros György váltotta Orbánt a legfontosabb európaiak listáján

2016.12.07. 10:29 Módosítva: 2017.01.27. 00:45
Tavaly Orbán Viktor lett az év embere egy befolyásos amerikai magazin szerint, most a front másik oldaláról választottak egy magyart.

A Politico magazin európai kiadása idén is kiválasztott huszonnyolc embert, akik szerintük az események középpontjában lesznek a következő évben, bármi is fog történni. Tavaly Orbán Viktor vezette ezt a listát. „Szerintünk ő hozta el a nacionalista politika felemelkedését a nyugati világban, ami, mint később kiderült, megmutatta az utat a brit kilépéshez és Donald Trump elképesztő győzelméhez.

A politikai gravitáció törvénye szerint elkerülhetetlen, hogy egyszer csak a másik oldal kerüljön fölénybe

írják. A Politico szerint pedig aki Magyarországról megtestesíti a másik oldalt, az nem más, mint az illiberalizmus esküdt ellensége, Soros György.

 

Az évtized ideológiai csatája

A magyar származású amerikai milliárdos nem kapott olyan előkelő helyezést, mint tavaly a miniszterelnök: a tizedik helyre futott be a listán. A liberális demokrata rendszer, amelyik győztesként emelkedett ki a hidegháborúból, megint ostrom alatt áll, és a nyolcvanas éveiben járó Soros „újból az évtized ideológiai csatájának a frontvonalában találta magát” – vélekedik az újság.

Az egész életében az autoriter rezsimek ellen küzdő Soros a nácibarát Magyarországon élt gyerekként, aztán Londonba menekült, és Amerikában gazdagodott meg. A nyitott, befogadó társadalmakért tevékenykedő alapítványának az egyik első kezdeményezése az volt, hogy fénymásoló gépekkel szerelte föl a magyar egyetemeket, könyvtárakat és civil szervezeteket, hogy betiltott kiadványokat sokszorosíthassanak. A rendszerváltás után a Soros-alapítványok a Varsói Szerződés és a Szovjetunió volt tagállamait segítették, hogy demokratikus és szabad piacra épülő rendszerek honosodjanak meg náluk, idézik föl. Ma több, mint száz országban működnek az alapítványai.

A Fidesz évek óta sérelmezi Soros befolyását és szándékait. Amikor az üzletember tavaly arról beszélt, hogy közös európai menekültpolitikára van szükség, és alig burkoltan elítélte Orbán keményvonalas nézeteit a bevándorlásról, a miniszterelnök azzal vágott vissza, hogy Soros György annak a tudatos baloldali szellemi konstrukciónak az egyik megvalósítója, amelyik elárulja Európát, és a nemzetállamokat zárójelbe akarja tenni.

London muszlim polgármestere az első helyen

A Politico idei fontosember-listáján 17 férfi és 11 nő kapott helyet. Az élen a londoni polgármester, a centrista-liberális Sadiq Khan végzett, aki muszlim vallású munkáspárti politikusként tartja a pozícióját az európai politika fősodra ellenében. Őt viszont rögtön az Alternatíva Németországért bevándorlásellenes jobboldali párt vezetője, Frauke Petry követi a második helyen, és a lengyel konzervatív kormánypárt elnöke, Jarosław Kaczyński a negyediken.

Meglepő módon felkerült a listára Recep Tayyip Erdogan török elnök is, akinek országa nem tagja az EU-nak, és földrajzilag is csak kisebb részben európai, viszont hatása elég nagy lehet a kontinensre. A lap kiemeli, hogy Törökország EU-csatlakozása a menekültválságnak köszönhetően gyorsítópályára került, és már a vízumkötelezettség feloldásáról tárgyaltak, amikor jött a puccskísérlet, és az Erdogan vezette leszámolás. Az elnök autokratikus lépései, az ellenzék, a sajtó, és a civil szervezetek vegzálása a folyamat befagyasztásához vezettek. Erdogan válaszul megfenyegette Európát, hogy a kontinensre szabadítja az országában élő menekültek millióit.

Beválogatták még  a listára többek között a Ryanair főnökét, az ír Michael O’Learyt, és a Spotify zeneközvetítő alkalmazás svéd alapítóját, Daniel Eket is.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Hírek
  • Hírek