Az olaszok és a görögök már rögzítik a menedékkérők ujjlenyomatait

2016.12.08. 13:26 Módosítva: 2016.12.08. 13:45
Az Európai Bizottság lezárta a két ország elleni eljárást, amiért korábban ujjlenyomatvétel nélkül továbbengedték a migránsokat.

Az uniós ellenőrző testület, az Európai Bizottság úgy határozott, hogy lezárja a Görögország és Olaszország elleni kötelezettségszegési eljárást, amit azért indítottak tavaly decemberben, mert a hatóságaik nem vették fel és nem továbbították az Eurodac adatbázis számára az összes olyan harmadik országbeli állampolgár ujjlenyomatát, aki szabálytalanul lépett az EU területére a külső határaikon.

Az Eurodac adatbázis, amelyet 2003-ban hoztak létre, egy uniós menekültügyi ujjlenyomat-adatbázis, amely ujjlenyomatok révén szolgáltat bizonyítékokat a dublini rendelet alkalmazásához. Ez a rendelet jelöli ki, hogy melyik tagállam felelős az EU-ban benyújtott menedékjogi kérelmek kivizsgálásáért. Általában ez az az ország, ahol először lépi át egy menedékkérő az EU külső határát.

A Bizottság azóta segítette a görög és olasz hatóságokat abban, hogy javítsák a határellenőrzést és a migráció kezelését, és növeljék az ujjlenyomat-vételi arányt a külső határokon, különösen a menedékkérőket fogadó hotspotok felállítása révén, és rendszeresen beszámolt a két ország által elért javulásról az áthelyezésről és áttelepítésről szóló jelentéseiben.

„Tekintettel az ujjlenyomat-vételi tevékenységek 2016 kezdete óta tapasztalt jelentős javulására, a Bizottság meggyőződött arról, hogy az Eurodac-rendelet értelmében mind Görögország, mind Olaszország megfelelően ujjlenyomatot vesz a harmadik országbeli állampolgároktól, és úgy határozott, hogy lezárja a kötelezettségszegési eljárást” – jelentette ki csütörtökön az uniós testület.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!