Országos cimboránk, Kuba!

2016.12.12. 13:58 Módosítva: 2016.12.12. 21:53
Az Európai Unió megállapodást írt alá Kubával a kapcsolatok rendezéséről.

Megállapodást írt alá az Európai Unió hétfőn Kubával a kapcsolatok rendezése, a felek közötti politikai párbeszéd és együttműködés előmozdítása érdekében, jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Latin-Amerikában egyedül Kubának nem volt együttműködési megállapodása az unióval. Elemzők rámutattak, hogy az Európai Unió külügyminiszterei a megállapodással visszavonták azt a korábban elfogadott döntést, amelynek értelmében az Európai Unió a kubai demokratikus változásokhoz kötötte a kétoldalú viszony javítását, írta az MTI.

„Természetes, hogy manapság közel állunk Kubához. Kuba alapjaiban változik meg, és az Európai Unió kiveszi a részét ebből a folyamatból” – mondta hétfőn Federica Mogherini, aki spanyolul tartott közös sajtótájékoztatót a kubai külügyminiszterrel, Bruno Rodriguez Parillával. „Amikor transzatlanti kapcsolatokról beszélünk, az embereknek automatikusan az Egyesült Államok jut eszébe, pedig a kapcsolataink Latin-Amerikával és a karibi térséggel legalább olyan erősek. Egy olasz embernek, mint én, ez magától értetődő.”

Az egyezmény a politikai párbeszéd kereteit teremti meg Kuba és az EU között, és lehetővé teszi az együttműködést olyan nemzetközi ügyekben, mint a migráció, a klímaváltozás és a terrorizmus elleni harc, magyarázta Mogherini. Azt is várják, hogy felélénkül tőle a kereskedelem és több beruházásra kerül majd sor a két térség között. A demokrácia erősítése is célja a megállapodásnak, tette hozzá az uniós külképviselő.

A kubai külügyminiszter hangsúlyozta, a történtek jól mutatják, hogy „jó szándékkal és tisztelettel lehetséges haladást elérni és leküzdeni a nézetkülönbségeket”. Parrilla felidézte Fidel Castro egyik korábbi beszédét, amelyben az EU-t méltatta, amiért ellensúlyt jelent a Havanna ellen komoly büntetőintézkedéseket bevezető Egyesült Államokkal szemben.

Az uniós vezetők nem ítélték el a Fidel Castro által irányított diktatúrát, amikor két hete bejelentették a volt államfő halálát.

 

Nem ilyen rózsás a helyzet

A kubai demokratikus ellenzék pénteken levélben emlékeztette az uniós minisztereket, hogy a kubai kormány több tízezer embert börtönözött be, akik kiálltak a diktatórikus rendszer ellen, és több millió kubait kényszerített emigrációra. Ezen kívül gyilkosságok és jogtalan kivégzések ezrei száradnak a lelkén. „Az erőszakos elnyomás ma is napról napra erősödik.”

A levél aláírói arra kérték Federica Mogherinit, hogy kösse bizonyos feltételekhez az unió segítségnyújtását, mint például 

  • a lakosság kapjon jogot a szabad és teljes tájékoztatáshoz, többek között az interneten keresztül,
  • a kubai polgárok választhassák meg a saját kormányukat szabad választás útján,
  • Kuba ratifikálja az ENSZ által életre hívott, emberi jogokról szóló egyezségokmányokat,
  • kubai állampolgárok is beszállhassanak beruházási ügyletekbe európai uniós cégekkel közösen, és törvényesen kereskedhessenek az országhatárokon keresztül.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!