Uniós díjat nyert az Artemisszió Alapítvány a migránsok segítéséért

2016.12.15. 19:38
Európai uniós díjat nyert a magyar Artemisszió Alapítvány a sokrétű, multikulturális magyarországi társadalom érdekében folytatott tevékenységéért.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) 2016-os civil társadalmi díjáért meghirdetett pályázat 14 ezer eurós fődíját a migránsok és menekültek magyarországi társadalmi beilleszkedéséhez nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért nyerte el a magyar szervezet.

Az Artemisszió „Building Bridges” nevű programjában önkéntes mentorok működnek közre, akik a menekülteket a szárnyaik alá veszik, és bevezetik őket a helyi nyelvbe, szokásokba és kultúrába. A migránsok a helyi munkaerőpiacra való felkészítésként szakképzésben is részesülhetnek. 

A szervezet most bővíteni szeretné programját, amelynek keretében jelenleg egyszerre 60 embernek tudnak segíteni, és egy nagyobb közösséget kíván kiépíteni, a magyarországi „mira! közösség”-et.

Tavaly szeptemberben az Artemisszió szervezett gasztrohetet Magyarországon élő migránsok és menekültek segítségével. Tíz budapesti étteremben Afganisztán, Eritrea, Szíria és Szomália ételkülönlegességeit lehetett megkóstolni. Októberben összehoztak egy beszélgetést, ahol budapesti migránsokkal és menekültekkel találkozhattak az érdeklődők.

Idén az Artemisszió is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy érvénytelenítsék az október 2-i népszavazást, mert a referendumnak és az azt kísérő kampánynak a célja a gyűlöletkeltés volt az Európába érkezett menedékkérők ellen. A kampányt indító huszonkét szervezet szerint a valódi kérdés az, Magyarország képes lesz-e humánus közösséggé válni.

Az uniós díj átvételekor Megyery-Pálfay Adrienn Zsuzsanna, az Artemisszió Building Bridges projektjének koordinátora azt mondta: „Büszkék vagyunk az elismerésre, és úgy érezzük, a díjjal Európa a civilek munkáját ismerte el. A civilek fellépése nagyon fontos volt egy ilyen léptékű migrációs válság kezelésében, emberek életének megmentésében. Ez a díj fontos és pozitív üzenet a migránsoknak és a menekülteknek. Úgy tekintjük, hogy ezzel a díjjal az EU határozottan elkötelezte magát a békét és menedéket kereső emberek mellett.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !