Nem minden mondat Sorostól származik

2016.12.17. 19:53 Módosítva: 2016.12.17. 20:53
Megszólalt az újságíró, akit elküldtek a miniszterelnök sajtótájékoztatójáról, aztán Orbán Viktor a háta mögött lesorosbérencezte.

Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatót pénteken. Előtte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elküldte a már megszűnt Népszabadság újságíróját, annak ellenére, hogy élő sajtóakkreditációval rendelkezett, és a lap megszüntetése óta blogon ír.

Amikor a sajtótájékoztatón Soros Györgyről kérdezték, Orbán úgy kezdte válaszát: „általában jó ízlésű ember nem szeret beszélni olyanokról, akik nincsenek jelen. Különösen, ha már az őket képviselő újságíró sincs jelen”, és felnevetett.

Az RTL Klub Híradója megkérdezte Havasi Bertalant, hogy mire gondolt a miniszterelnök, aki írásban azt válaszolta:

Kérem, ezzel kapcsolatban tekintse át a hölgy Brüsszelben folytatott politikai tevékenységét.

Szerinte Magyarország brüsszeli állandó képviseletén szakmai hibát követtek el, amikor meghívták a sajtótájékoztatóra a volt tudósítót.

Halmai Katalin szombaton blogbejegyzésben reagált a miniszterelnök poénjára. „Szeretném jelenteni, hogy az utóbbi időben valóban végeztem politikai tevékenységet.

Többször is elmondtam nyilvános brüsszeli fórumokon, hogy a Népszabadságot nem üzleti okok miatt zárták be

– írta. – Soros György ért az üzlethez. De tessék elhinni, nem minden mondat tőle származik, amiben az üzlet szó szerepel.”

Halmai az RTL Klubnak elmondta: 2001 óta dolgozik Brüsszelben. Kezdetben a Népszava tudósítója volt, majd öt évig az Európai Parlamentben dolgozott Göncz Kinga szocialista képviselő sajtómunkatársaként. 2015-től tudósította a Népszabadságot. Újságíróként többször is találkozott Soros Györggyel, magánemberként soha. Nem érti, hogy Havasi Bertalan mire utal.

A sajtótájékoztató után Orbán Viktor visszahívta az újságírót egy személyes beszélgetésre. A Hír TV rögzítette, ahogy a miniszterelnök megkéri a sajtófőnökét, hogy telefonáljon neki. Három percig elbeszélget vele állampolgárként, ha már így alakultak a dolgok, mondta.