Eddig 750 millió eurót költött az EU a török menekültekre

2017.01.13. 10:01
A menekültek törökországi segítésére összeszedett pénz felét lekötötték. Az összeg konkrét projektekre megy, nem csak úgy Ankarának adják.

Közel 750 millió eurót átutalt már az Európai Unió abból a nagyjából 1,45 milliárdból, amelyet eddig jóváhagytak a Törökország területén tartózkodó menekültek ellátására - közölte csütörtökön az Európai Bizottság. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint ezt a pénzt egyebek mellett oktatási, egészségügyi és infrastruktúra-fejlesztési projektekre fordítják, írja az MTI. Az Európai Unió eddig összesen 2,2 milliárd eurót különített el a 2016-2017-re Törökországnak felajánlott hárommilliárdból.

Kerítés helyett támogatás a migráció megállítására

Törökország korábban arra panaszkodott, hogy az EU lassan fizet, de nem puszira kapják a pénzt, hanem konkrét intézkedések megvalósítására, hogy a menekültek körülményeinek javításával tartsák őket helyben. Az eddig lekötött, közel másfél milliárd euró 37 projektre megy.

Legutóbb 200 millió euróért iskolákra szerződtek, de egy 350 millió eurós programmal bankkártyákat is adnak a menekülteknek, amivel havonta tízezer forintnyi pénzt vehetnek fel. Az Európai Bizottság csütörtöki jelentése szerint folyamatban van a kártyák kiosztása a legnehezebb helyzetben lévőknek.

Billeg a megállapodás

Az EU és Ankara között tavaly létrejött megállapodással a görög hatóságok visszaküldhetik a török partokról illegálisan érkezők mindegyikét, de az adatok szerint az alkunak ez a része nem nagyon működik. Az ENSZ menekültügynöksége szerint a múlt héten például senkit sem vittek vissza Görögországból Törökországba.

A megállapodás óta nagyot csökkent a migráció Törökországból Görögországba: decemberben az egy évvel korábbi 98 százalékára esett vissza az érkezők száma, és egész évben is csak ötödannyian jöttek a tengeren. Az eredményt viszont brutális módszerekkel hozta Törökország.

Az Európai Unió cserébe egyebek mellett hárommilliárd euróval hozzájárul a Törökországban lévő menekültek ellátásához, majd ha ezek a források kezdenek kimerülni és az eredmények is megfelelőek, további hárommilliárd eurót nyújt erre a célra. A nem hivatalos alku részeként felpörgetik a törökök csatlakozási tárgyalásait és vízummentességet adnak nekik, de az Európai Parlament felfüggesztené az egyezkedést az EU-tagságról, a vízumkényszer eltörléséhez pedig Ankarának többek között változtatnia kellene a terrorellenes törvényükön.

Erre nem hajlandó, és tavaly év végéig adott határidőt: ha addig nem kapják meg a mentességet, nem fogják vissza a menekülteket. Az utóbbi időben más okokból is megromlott az EU és Törökország kapcsolata.

Törökországba több mint 2,8 millió szíriai menekült a szomszédos országban kirobbant polgárháború elől.