Nagyon tévednek, akik a Nyugat halálhírét keltik

2017.02.20. 13:15 Módosítva: 2017.02.20. 14:17
Az Európai Tanács vezetője találkozott az amerikai alelnökkel, és láthatóan megkönnyebbült.

„Nagyon kellett már ez a találkozó – mondta hétfő délben Donald Tusk, az EU politikai irányító testületének a vezetője, miután hosszan beszélgetett a Brüsszelbe látogató Mike Pence-szel, az Egyesült Államok alelnökével. – Túl sok minden történt mostanában ahhoz, hogy úgy tegyünk, mintha minden úgy folytatódna, ahogy eddig volt.” 

Brüsszeli politikai körökben ijedtséget és bizonytalanságot keltett, hogy tavaly novemberben Donald Trumpot választották meg amerikai elnöknek. Trump rögtön az első nyilatkozataiban nekiment azoknak a politikai elveknek, amelyeket Európában megkérdőjelezhetetlennek tartottak: mindenekelőtt, hogy az Egyesült Államok kérdés nélkül garantálja Európa katonai biztonságát. Az új elnök ezzel szemben az észak-atlanti katonai szervezetet (NATO) idejétmúltnak nevezte, és utalt rá, hogy az európai szövetségeseknek fizetniük kell az amerikai védelemért. Az Európai Unió szétesését is megjósolta.

Az EU kormányának, az Európai Bizottságnak a vezetőségében valószínűleg egészen mostanáig nem tudták biztosan, hogy mire számíthatnak az új amerikai kormánytól. A testület elnökéről, a veterán luxemburgi politikus Jean-Claude Junckerről az a hír járja, hogy egészen kétségbe esett, mert Donald Trump az egyetlen fontos politikus a világon, akivel harminc éves miniszteri-miniszterelnöki karrierje során még soha nem találkozott.

Trump nem is személyesen utazott Brüsszelbe, az alelnökét küldte maga helyett, akinek viszont ez az első tengerentúli útja. Jean-Claude Juncker meg is köszönte neki, hogy hozzánk látogatott el először.

 

Donald Tusk, a fanatikus atlantista

Donald Tuskon érezni lehetett, hogy megkönnyebbülten nyilatkozik a Mike Pence-szel folytatott tárgyalása után. Megköszönte, hogy Pence őszintén beszélt vele, és megerősítette, hogy a három legfontosabb kérdésben egyetértenek: hogy közösen kell fenntartani a nemzetközi rendet, együtt kell működni a biztonságpolitikában, és meg kell őrizni az USA és az EU közötti jó viszonyt.

„Amerika-párti politikusként, aki fanatikus elkötelezettje az euroatlanti együttműködésnek, ezt egy nagyon fontos üzenetnek tartom” – mondta egészen meghatottan a volt lengyel miniszterelnök.

Nem mondta ki egyértelműen, hogy az Európai Unió orosz fenyegetéssel néz szembe, de többször is kijelentette, hogy a Nyugatnak egységesnek kell maradnia. „Akik a Nyugat halálhírét keltik és egy poszt-nyugati világrendről beszélnek, erősen túloznak.

Az amerikaiak tudják a legjobban, hogy mekkora érték az együttműködés, és hogyha külön utakon járunk, az már a bukás előszele.

Emlékeztetett rá, hogy amikor Lengyelországban 1981-ben hadiállapotot hirdettek a szovjet rendszert ellenző Szolidaritás ellen, az akkori amerikai elnök Ronald Reagan gyertyát gyújtott a tiszteletükre.

Beszúrt azért néhány megjegyzést Trump meghökkentő húzásairól. „A Nyugat érdeke a jog és a rend fenntartása, egy olyan világ fenntartása, ahol nem a nyers erő és az egoizmus határoz meg mindent. […] Az arrogancia nem vezet győzelemre, ha globális szemszögből nézzük a politikát.” 

Ön után már nem lenne szabad megszólalnom

Mike Pence meglepődött az Európai Unió vezetőjének érzelmes beszédén, megköszönte Tusk ékesszólását, és rögtön ki is jelentette: „Észben fogom tartani, hogy ön után már nem szabad szót kérnem”.

Pence négy jól meghatározott témát említett a saját felszólalásában, ami tényleg sokkal szárazabban csengett. Azokról a dolgokról beszélt, amelyek egybeesnek Amerika alapvető érdekeivel.

Elkötelezte magát az EU-USA együttműködés mellett, aminek a célja a béke és a jólét fenntartása.

Dicsérte a gazdasági kapcsolatokat a két térség között, amelyek együtt a világ gazdasági termelésének felét adják. Rámutatott, hogy amikor az Egyesült Államokban és az EU-ban béke van és növekszik a gazdaság, az az egész világra jó hatással van.

Továbbra is fontos, hogy közösen lépjenek fel az Európát fenyegető radikális iszlamista támadások ellen. Megemlékezett a tavaly márciusi brüsszeli robbantásokról, amelyeknek 33-an estek áldozatul, köztük négy amerikai állampolgár. Az USA minden szinten partnere marad az EU-nak, és kiáll az európai országok szuverenitásának és területi épségének fenntartása mellett. Ezzel a megjegyzéssel valószínűleg az orosz beavatkozástól tartó balti és skandináv államoknak üzent.

Ugyanakkor kijelentette: új utakat kell találni az Oroszországgal való együttműködésre, és ez az, amin Donald Trump dolgozni fog.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !