Lengyelek gyalázzák Orbánt az interneten

2017.03.09. 19:33 Módosítva: 2017.03.10. 00:02
Orbán Viktor a lengyel kormánypárti szavazók céltáblája lett a Twitteren, miután ő is az ellenzéki Donald Tuskot szavazta meg az Európai Tanács elnökének.

Orbán Viktort fölkapta a lengyel Twitter csütörtök este, amikor kiderült, hogy a magyar miniszterelnök nem megy szembe mindenki más akaratával, és ő is megszavazza a lengyel ellenzéki Donald Tuskot, hogy ő maradjon az Európai Tanács elnöke még két és fél évig.

Lengyelországban úgy tűnik, reménykedtek benne, hogy a híres szövetséges, Orbán Viktor felveszi a kesztyűt, és az utolsó pillanatban bedobott lengyel kormánypárti jelölt, Jacek Saryusz-Wolski mellé áll. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak nagyon szúrta a szemét, hogy a legnagyobb politikai ellenfelük, Donald Tusk vezeti az Európai Unió politikai irányító testületét, és szerették volna megfúrni a jelöltségét.

Orbán azonban már a csúcstalálkozó elején kijelentette, hogy a Fidesz és a KDNP európai pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a jelöltjét fogja támogatni. Mivel a lengyel miniszterelnök kivételével mindenki más is így tett, megspórolta magának, hogy újból renegátnak kiáltsák ki. 2014-ben Orbán Viktor a szintén néppárti Jean-Claude Juncker ellen szavazott, amikor az volt a kérdés, hogy Juncker legyen-e az EU kormányának, az Európai Bizottságnak az elnöke.

Nem menekül viszont a lengyel twitterezők haragjától:

Van itt szó hátbaszúrásról,

meg arról, hogy a lengyel-magyar barátságról szóló hangzatos kijelentések csak szavak.

„Még Orbán is berezelt?” – kérdezte Piotr, és sírva fakadt.

Krystyna temeti az Orbánnal kötött szövetséget, de közben jót nevet rajta, mint aki nem lepődött meg.

JaBu1974 is úgy látja, hogy Orbán sosem állt igazán a PiS-es  Kaczyński oldalán.

Mateusz pedig az elkeseredett Orbán-párti barátja orra alá dörgöli, hogy „Az Orbánod egy áruló”

Előkerül a jó öreg „Orbán mondjon le!” lengyel verziója is.

Szemezgessenek önök is a csütörtöki #Orban termésből!

Orbán Viktor Facebookját is megtalálták a lengyelek

A miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalára is érkeznek a kommentek csalódott lengyelektől. Az első néhány hozzászólás egészen megértő.

„Mindig is csodáltam önt mint politikust és mint Lengyelország jó barátját... De ma a szavazás után... micsoda szégyen. Ennek ellenére nagy vezetőnek tartom önt.”

Itt is akadnak mérgesebb megjegyzések: „Maga mostantól nem a lengyelek barátja... Hogy szavazhatott Tuskra? Németország közelebb áll a szívéhez, mint Lengyelország. Szomorú dolog, mert Lengyelország szereti Magyarországot. De most át kell ezt gondolnunk. Árulás politikai haszonlesésből” – írta egy felhasználó, akinek később eltűnt a posztja az oldalról.

Sylwia Oskędra elmagyarázta, hogy szerinte mi történik. Azt írta: „Most megtapasztalta, hogy mit jelent az, ha valaki a PiS ellen fordul. Ha nem vagy velük, mindenféle senkiházinak fognak lehordani.”

Kaczyński csalódott Orbánban

Jarosław Kaczyński, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke szerint Donald Tusk „megsértette a semlegességet, mégpedig radikális módon, nagyon élesen beavatkozott a lengyel ügyekbe, és rendkívüli helyzetekben, a nagy feszültség pillanataiban tette ezt” – írta az MTI.

Kaczyńskitől újságírók megkérdezték: Orbán Viktor miniszterelnök döntése, hogy Tusk jelölését támogatta, nem jelenti-e a lengyel diplomácia vereségét. „Természetesen nem tagadom, hogy csalódást okozott Orbán miniszterelnök úr magatartása, de tudatában vagyunk annak, milyen hatalmas volt a nyomás, és mennyire olyan úton halad a mai EU, amely a széteséshez vezet” - fogalmazott Kaczynski.

Képtelenségnek nevezte viszont azt a felvetést, hogy Lengyelország ki szeretne lépni az EU-ból. „Ez azonban olyan unió kell, hogy legyen, amelyben lehetetlen valakinek megválasztása magas posztra annak ellenére, hogy országa kormánya tiltakozik” – jegyezte meg.

Szóljanak hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán!  • Hírek
  • Hírek