Tusk: Meg fogom védeni a lengyel kormányt az elszigetelődéstől

2017.03.09. 21:06 Módosítva: 2017.03.09. 21:54
Donald Tusk figyelmeztette az ellene áskálódó lengyel kormányt, hogy amikor Európa jövőjéről tárgyalnak, felelős politizálásra van szükség, és nincs helye érzelmeknek.

Az volt a hivatalos program az EU-s állami vezetők csütörtöki csúcstalálkozóján, hogy a miniszterelnökök és államfők kiértékelték, milyen biztatóan növekszik az európai gazdaság, és biztosították a nyugat-balkáni országokat, hogy nem felejtkeztek el róluk, és továbbra is szeretnék, ha idővel csatlakoznának az Európai Unióhoz.

A tervezett témákat azonban elhomályosította a belpolitikai huzavona, amit a lengyel kormány indított azzal, hogy nem járultak hozzá a csúcstalálkozókat elnöklő Donald Tusk mandátumának meghosszabbításához. Alternatív jelöltet állítottak, akire aztán senki nem szavazott, aztán azzal fenyegetőznek, hogy akármilyen egyezség is születik a csütörtök-pénteki tárgyalások végén, nem fogják aláírni.

Tusk a mostani lengyel kormány ellenzékének a legismertebb politikusa. A miniszterelnök Beata Szydło az ellen tiltakozik, hogy az ő beleegyezése nélkül jelöltek lengyel politikust az EU egyik legfontosabb tisztségére újabb két és fél évre.

„Hálás vagyok a bizalomért, amit belém helyezett a Tanács, de ezt most nem az az idő, amikor gratulálhatunk egymásnak” – mondta a tárgyalások szünetében Donald Tusk, arra célozva, hogy sok mindent kell még helyretenniük, hogy kirajzolódjon az Európai Unió jövője a brit kilépés után.

Arra a kérdésre, hogy a nagy sajtófigyelmet kapott vitája után hogyan fog kommunikálni a lengyel kormánnyal, hogyan találja majd meg velük a közös hangot, azt felelte: „Lengyelül fogok kommunikálni a lengyel kormánnyal.”

A Tusk mellett álló Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke erre felnevetett, és azt mondta: „Reméljük abból a nyelvből értenek majd.”

Juncker nem szokta visszafogni magát, ha viccelődésről van szó, de ebből az elejtett megjegyzésből úgy tűnik, hogy sokan haragszanak a lengyelekre az asztal körül, amiért Brüsszelben sem teszik félre a belpolitikai sérelmeiket.

A negyedik kérdésre, ami a Tusk és a kormánya közötti viszonyt firtatta, az Európai Tanács újból megválasztott elnöke azt felelte: „Az volna a tanácsom a lengyel kormánynak, hogy legyen nagyon óvatos azzal, hogy milyen hidakat éget föl maga mögött, mert utána nem lesz majd visszaút. Engem is elragadnak néha az érzelmek, ez normális, emberek vagyunk, de amire ma szükségünk van, az a felelős politikai hozzáállás, különösen amikor Európa jövőjéről beszélgetünk.”

Leszögezte azonban, hogy az Európai Tanács minden tagjával, tehát a lengyel miniszterelnökkel is az együttműködésre törekszik. „Mindent el fogok követni, hogy megvédjem a lengyel kormányt a politikai elszigetelődéstől.”

Kaczyński csalódott Orbánban

Jarosław Kaczyński, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke szerint Tusk „megsértette a semlegességet, mégpedig radikális módon, nagyon élesen beavatkozott a lengyel ügyekbe, és rendkívüli helyzetekben, a nagy feszültség pillanataiban tette ezt” – írta az MTI.

Varsóban nyilatkozva Kaczyński úgy értékelte: Tusk újraválasztásakor a brüsszeli EU-csúcstalálkozón értekezők nem tartották magukat ahhoz az elvhez, miszerint a magas uniós posztokat a származási országuk támogatását élvező személyek töltik be. Hozzátette, a döntés azt mutatja, hogy Németország uralja az uniót.

Kaczyńskitől az újságírók azt is megkérdezték: Orbán Viktor miniszterelnök azon döntése, hogy Tusk jelölését támogatta, nem jelenti-e a lengyel diplomácia vereségét. „Természetesen nem tagadom, hogy csalódást okozott Orbán miniszterelnök úr magatartása, de tudatában vagyunk annak, milyen hatalmas volt a nyomás, és mennyire olyan úton halad a mai EU, amely a széteséshez vezet” - fogalmazott Kaczynski.

Képtelenségnek nevezte viszont azt a felvetést, hogy Lengyelország ki szeretne lépni az EU-ból. „Ez azonban olyan unió kell, hogy legyen, amelyben lehetetlen valakinek megválasztása magas posztra annak ellenére, hogy országa kormánya tiltakozik” – jegyezte meg.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán  !

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!