Orbán cserben hagyta szövetségesét, Kaczyńskit és a lengyel kormányt

2017.03.09. 16:17
Donald Tusk lesz az Európai Tanácsa elnöke, jelentette ki Orbán Viktor. Tusk a Fidesz pártcsaládjának az egyetlen közös jelöltje, ezért Orbán is őt támogatja, pedig lengyel szövetségese, Jarosław Kaczyński mindent megtett a volt lengyel miniszterelnök megfúrásáért.

Orbán Viktor az európai uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója előtt beszélt Tusk támogatásáról Brüsszelben. A miniszterelnök kijelentette, mivel a magyar kormányzó pártok – a kereszténydemokraták és a Fidesz is – az Európai Néppárthoz tartoznak, ezért annak egyetlen közös jelöltjét fogja támogatni Magyarország. Az ezzel kapcsolatos vitákat pedig Magyarország meghagyja a lengyeleknek, tette hozzá, írta az MTI.

Orbán ezzel nyíltan szembemegy barátjával, Jarosław Kaczyńskivel, a Lengyelországot jelenleg kormányzó jog és Igazságosság (PiS) vezetőjével, aki mindent megtett azért, hogy megfúrja a korábbi Polgári Platform (PO) kormányt vezető Tusk újraválasztását. A lengyelek még egy ellenjelöltet is állítottak Jacek Saryusz-Wolski személyében, hátha sikerül az ősellenségnek számító volt miniszterelnöküknek keresztbe tenni.

Brüsszelben rögtön az ülés elején, délután négy órakor megválasztják az Európai Tanács elnökét a következő két és fél évre.

Orbán Viktor szerint magyar szempontból a menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az EU-csúcson, ugyanis Magyarország olyan régóta sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a migránsokat.

Hangsúlyozta, hogy a magyar jogszabályt érintő támadásokat ki kell védeni, és be kell bizonyítani, hogy a magyar szabályozások az európai joggal összhangban vannak.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, nem könnyű jó európainak lenni közép-európaiként, mivel a régió országainak eltérő történelmi öröksége, másfajta ösztöne van több kérdést illetően és hagyománybéli értékeinek tekintetében is.

Ezek a különbségek okozzák a migráció kérdéséhez való eltérő hozzáállást, ugyanakkor kezd általánossá válni a közép-európai megközelítés – húzta alá. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nem volt ez mindig így, korábban a nyugati országok ellenálltak a keletről érkező javaslatoknak, „de egyre közelebb kerülünk a realitáshoz” – fogalmazott.  • Hírek
  • Bankszámla