Varga Mihály is elismerte: nincs még kidolgozva az uniós javaslat, amivel Orbán ijesztgetett

2017.03.16. 15:33
Marianne Thyssen szerint az uniós szociális pillér nem az adórendszerek összehangolásáról szól, amit a kormány állít.

Az Európai Bizottság a szociális pillérrel nem akar jogköröket elvenni a tagállamoktól és szabályozni a tagállami rendszereket, állította a területért felelős uniós biztos, Marianne Thyssen mai budapesti látogatásán. A készülő javaslatról Orbán Viktor korábban azt mondta, a magyar adópolitikára tör.

„2016-ban kiderült, hogy Brüsszel újabb és újabb gazdasági jogosítványokat akar magához venni a tagállamoktól. Az akció neve brüsszeli nyelven szociális pillér” – jelentette ki a miniszterelnök az idei évértékelő beszédében. Szerinte „az a kérdés, akarjuk-e, és ha igen, képesek leszünk-e nemzeti hatáskörben tartani az adópolitikát, dönthetnek-e adóikról szabadon a nemzetek”, ezért a közelgő nemzeti konzultáció egyik kérdése a szociális pillérről fog szólni.

Egyelőre csak egy előzetes, társadalmi egyeztetésre szánt tervezet jelent meg a szociális pillérről, ahol szó sincs adópolitikai egységesítésről, ráadásul csak az eurót használó országok vennének részt a programban. A hivatalos javaslatot jövő hónapban adják ki, árulta el ma Budapesten Marianne Thyssen, de

ezek nem mindenféle jogszabályok lesznek.

Amiről szó van, az egy referenciakeret, egy „átvilágítás” célszámokkal, indikátorokkal és a jó példák átvételével a tagállamok között. Marianne Thyssen a sajtótájékoztató utáni beszélgetésen a minimálbérrel szemléltette, hogy ez hogyan működne. Nem szabályoznák, hogy egy adott tagállamnak mennyit kell erre előírnia. Ehelyett a jövedelmek középértéke alapján megnéznék és összehasonlíthatóvá tennék az országok között, hol mekkora a minimálbér.

Arról viszont szerinte nincs szó, hogy jogilag összehangolják a szociális rendszereket,

az a tagállamok jogköre és az is marad. A magyar kormányhoz hasonló félelmeket szerinte senki más sem jelzett, és „nincs mitől tartani”.

Varga szerint jogos volt az aggodalom, bár nincsenek is konkrét javaslatok

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy a szociális pillérről nem egyezik meg a kormány és az Európai Bizottság véleménye. Annyit elismert, hogy az Európai Bizottság javaslata „nem lezárt” és fogadják a javaslatokat. Újságírói kérdésre tovább finomított: úgy látta, a javaslatok még ki sincsenek dolgozva.

Bár szerinte korábban Brüsszelben „voltak olyan felvetések”, amelyek korlátozhatták volna a magyar kormány lehetőségeit, és „reális veszély”, amiről Orbán Viktor beszélt, de bízik benne, hogy valamilyen közös megoldásra lehet jutni, amely Magyarországnak is elfogadható.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!