Brüsszelben vizsgálják a CEU-törvényt

2017.04.05. 12:47 Módosítva: 2017.04.05. 16:27
Jövő héten újból tárgyalják a magyar felsőoktatási törvényt az Európai Bizottság vezetői. Navracsics Tibor után újabb uniós biztosok aggódnak.

„Most kielemezzük a törvényt. Jövő héten az első alelnök, Frans Timmermans bemutatja majd az ügyet a kollégiumi ülésen, és a biztosok megtárgyalják majd” – mondta az EUrologus kérdésére Alexander Winterstein, az Európai Bizottság szóvivője, amikor arról kérdeztük, hogy hogyan fog reagálni az Európai Bizottság a már elfogadott CEU-törvényre. Korábban azzal hárította el a Bizottság a hivatalos reakciót, hogy javaslat-fázisban álló törvénymódosításokat nem kommentálnak. 

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen eljárás alapján tárgyalják majd, azt válaszolta: „nincsen eljárás, csak az első eszmecserére fog sor kerülni jövő héten.”

A kutatási és az alapjogi EU-biztos is kiakadt

Korábban Navracsics Tibor oktatásért is felelős EU-biztos az EUrologusnak adott interjújában kiállt a CEU mellett. Szerdán újabb kollégái csatlakoztak hozzá.

„Kutatásért, tudományért és innovációért felelős uniós biztosként mélyen aggasztanak a magyar felsőoktatási törvény tegnap elfogadott változtatásai”, írja közleményében Carlos Moedas. Az Európai Bizottság portugál tagja attól tart, hogy ez a lépés „egyenesen szembemegy a tudományos kutatás szabadságával” és a nyíltság uniós értékével.

Az Európai Unió tagjaként Magyarország elkötelezte magát az uniós alapértékek fenntartása mellett, beleértve az oktatás biztosítását. Attól tartok, hogy ez a fejlemény egy nem szívesen látott példát teremthet az magyarországi felsőoktatási intézmények autonómiájára nézve

– írta. A CEU fontos szerepet játszott a magyar felsőoktatási közösség összekötésében a világ maradékával, és az Európai Unió egy tucatnyi alkalommal nyújtott támogatást egyetemi projektekre az Európai Kutatási Tanácson keresztül.

Az Európai Bizottság teljes és átfogó elemzést készít a jogszabályról és arról, betartja-e az uniós előírásokat. Addig is Carlos Moedas arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy tartózkodjon az olyan döntésektől, amelyek korlátozzák a tudományos és egyetemi szabadságot, Magyarország egyetemi jó hírét és a kapcsolatait más uniós partnerekkel.

A portugál biztos nem csak a saját nevében adta ki a nyilatkozatát, az Európai Bizottság második embere, az alapjogok betartatásáért felelős Frans Timmermans is „teljes mértékben támogatja”.

A dán biztos a nacionalista tendenciáktól tart

Dán kollégájukat, Marghrete Vestagert az Euractiv kérdezte arról, hogy mit gondol a brüsszeli támadásokat emlegető magyar nemzeti konzultációról. Azt válaszolta: őt az zavarja, hogy úgy tűnik, egyre gyakrabban megkérdőjeleződik az európai demokrácia állapota. „Látom az előnyeit annak, hogy nem csak helyi és nemzeti szintű, hanem európai szintű demokráciát is felépítettünk.”

Aggódom, amikor nacionalista tendenciákat látok, és azt, hogy országok önmagukba fordulnak.

Emlékeztetett rá, hogy ezzel nincs egyedül. Azt mondta, egyetért azzal, amiről a német államfő, Frank-Walter Steinmeier kedden beszélt az Európai Parlamentben. A német szövetségi elnök ebben a beszédében többek között aggodalmát fejezte ki a Közép-európai Egyetem működését ellehetetlenítő törvényjavaslat miatt.

Már egy hete elemzik a törvényt

Brüsszeli forrásból úgy tudjuk, hogy az Európai Bizottság oktatási főigazgatósága már legalább a törvényjavaslat közzététele óta vizsgálja, hogy az megfelel-e az uniós előírásoknak. A 444.hu szerdán arról számolt be, hogy információik szerint három másik főigazgatóságot is ráállítottak az ügyre.

Azt is vizsgálják, hogy a felsőoktatási rendszereket szabályozó, úgynevezett „Bolognai folyamat” nevű megállapodást sérti-e a magyar törvény. Ez nem EU-s szerződés, hanem tágabb annál, 48 ország írta alá 1999-ben, és ez alapján beszélünk a magyar felsőoktatásban „bolognai rendszerről”. A megállapodásban lefektetett kutatási szabadságot sértheti az új magyar törvény.

A bizottság már kigyűjtötte, hogy mennyi támogatást nyert eddig az EU-tól a CEU, és milyen futó közös programok vannak. A mostani, 2014–2020-as pénzügyi ciklusban tizenhét program fut a CEU-n, amelyeket összesen 6,6 millió euróval, kb. 2 milliárd forinttal támogat Brüsszel. Három program esetében a CEU koordinátorként vezeti a több országban is zajló munkát.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Tippek
  • Árfolyam