Nem tetszik a civilek vegzálása az ET-nek

DSC 1294
2017.04.20. 13:53
Az MTI mintha egy-két helyen elfelejtette volna megemlíteni Magyarország nevét az Európa Tanács emberi jogi jelentésében.

Európa továbbra is a demokrácia "világítótornya" a világban, de az utóbbi években a kontinens számos országában romlott a jogállamiság helyzete, figyelmeztetett csütörtökön közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET).

A 47 tagú, EU-tól független szervezet jelentése szerint a populizmus egyre elfogadottabbá válik, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyes államokban tapasztalt illiberális fordulatot.

A Népszabadság beszántása rossz példa

A Thorbjorn Jagland főtitkár által kiadott jelentésben kiemelték: komoly veszélyt jelent a demokráciára, ha a populisták „a nép akaratára” hivatkozva korlátozzák a vitát és a politikai sokszínűséget, gyengítik a szabad sajtót és a civil társadalmat vagy megkérdőjelezik a nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségeket.

A jelentésben többször előkerül Magyarország, de az MTI csak két példát említ. A bírói függetlenségről szóló részben kitértek Baka András, a Legfelsőbb Bíróság idő előtt elmozdított egykori elnökének esetére. Az ő jogait több ponton sértették a magyar hatóságok, állapította meg az Európa Tanács emberi jogi egyezménye felett őrködő strasbourgi bíróság.

Az MTI szerint „ebben a fejezetben egyebek mellett megemlítették a korábban az egyik legfőbb magyar ellenzéki lapnak számító Népszabadság tavalyi bezárását is”. A jelentés ugyanakkor konkrét példának hozza fel a lapot arra, hogyan akadályozza a médiapiac lecsökkent láthatósága a szerkesztői függetlenséget.

„Néhány országban”

Az MTI csak általánosságban ír arról, hogy „néhol”, „néhány országban”

  • egyenlőtlen volt a különböző politikai jelöltek hozzáférése a médiához,
  • nem mindenhol alkalmazzák megfelelően a szabályokat a a gyülekezés szabadságára,
  • akadályozzák a civil szervezetek működését, megnehezítik a létrehozásukat, a tevékenységük gyakorlását és a finanszírozásukat, valamint stigmatizálják, bemocskolják őket;

A dokumentum viszont mindhárom esetben a példák között hozza Magyarországot:

  • a fizetett politikai hirdetések betiltása az Európai Tanács alkotmányügyi szerve szerint bebetonozta a kormánypártok médiatúlsúlyát,
  • a rendőrség egy alkalommal pusztán közlekedési okokra hivatkozva akart betiltani egy tüntetést,
  • a civil szervezetek egy részére pedig pusztán a tevékenységük miatt raknak adminisztratív többletkötelezettségeket, példaként a norvég alapos civilek zaklatását beidézve.

A civilek megbélyegzése a munkájukat nehezíti

A menedékkérők kezeléséről szóló részbe is jutottak magyar példák a hivatkozások közé, például a gyermekek fogvatartásáról.

A civilek egy részét lekülföldiügynököző törvényekről megállapítja, hogy „negatívan címkézik fel a szervezeteket csak azért, mert külföldről fogadnak el támogatást”, amelyek ezután káros következményekkel számolhatnak, például kevésbé lesznek hajlandóak velük mások együttműködni.

A jelentés jó példaként is emlegeti Magyarországot, például amiatt, hogy külön kisebbségi rádióadó indult vagy új jogszabályokkal kielégítően védik a nőket.

Borítókép: Bődey János / Index