Orbán Viktor is hátsó ajtón jött az Európai Tanácsba

2017.04.29. 13:05 Módosítva: 2017.04.29. 13:47
Rogán Antal nyilatkozott helyette a sajtónak. Reméljük, a szombati csúcstalálkozó végén személyesen is megszólal a miniszterelnök.

Vártunk Orbán Viktorra a brüsszeli Európai Tanács épületének a bejáratánál, ahol meg lehet szólítani a csúcstalálkozóra érkező államfőket, hogy megkérdezzük, úgy érzi-e, hogy meg kellett hátrálnia a felsőoktatási törvény ügyében, és igaz-e, hogy szankciókkal fenyegették a Fideszt az európai pártcsaládjában a közelmúltban tárgyalt magyarországi törvények és a Brüsszel-ellenes nemzeti konzultáció miatt. Miután azonban befutott az osztrák kancellár és lenyilatkozott a sajtónak, a szervezők szóltak, hogy több küldöttség nem fog érkezni.

A miniszterelnök, aki egyébként szerdán nagyon hosszú sajtótájékoztatón állt a nyilvánosság elé, ezúttal egy másik bejáratot választott, ahol nem találkozik újságírókkal. Pont úgy, mint Soros György két nappal korábban az Európai Bizottságban.

Az Európai Néppárt szombat délelőtti vezetői találkozója után Rogán Antal beszélt a kormányfő nevében is. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az M1-nek azt mondta: a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt csúcstalálkozóján Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, Magyarország kész minden kérdésben folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal. Az ülés végére pedig minden résztvevőnek világossá vált, hogy Magyarországnak az EU-ban, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye.

„Tehát bármilyen jogi eljárás indul ellenünk, akkor a kormány minden egyes jogi érvet, amit az Európai Bizottság közöl azt természetesen komolyan fontolóra vesz” – hangsúlyozta. Ugyanakkor Orbán Viktor az ülésen a CEU kapcsán világossá tette: „mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő Soros-alapítású Közép-európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti”. Hozzátette, hogy továbbra is biztosított az intézményben folyó oktatás és a tudományos kutatás szabadsága, az egyetem új évfolyamot is indíthat. A kormány kész áttekinteni minden nemzetközi szerződésben szereplő kérdést, ami a külföldi diploma kiadásához szükséges, de Magyarországon egy egységes szabályozásnak kell érvényesülnie – jelentette ki a miniszter.

A Fidesz uniós pártcsaládja azt kérte a kormánytól szombaton, hogy függessze fel a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos határidőket, és kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a CEU ügyében. Az Európai Néppárt félrevezetőnek tartja a nemzeti konzultációt, és elviselhetetlennek nevezte a Fidesz EU elleni támadásait.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !