Meg kell nyugtatni Donald Trumpot

K EPA20170525063
2017.05.25. 15:50
Azért hívták Brüsszelbe az amerikai elnököt, hogy meggyőzzék: a NATO-nak van értelme.

Donald Trump csütörtök délután a NATO vezetői értekezletén vesz részt Brüsszelben. A találkozóra két hivatalos témát tűztek ki:

  1. a katonai szövetség bejelenti, hogy hivatalosan is csatlakozik a terrorizmus elleni világméretű koalícióhoz,
  2. az európai szövetségesek rábólintanak, hogy megvastagítják a védelmi költségvetésüket, és az éves nemzeti össztermékük értékének két százalékát erre költik majd.

Erről a két ügyről már a találkozó előtt nagyjából egyetértésre jutottak a felek. A személyes találkozónak a politikai és a lélektani jelentősége a nagyobb. „Azért tartunk találkozót, hogy Donald Trump megnyugodjon, hogy a NATO-nak van értelme, nem idejétmúlt szervezet. És hogy az európai szövetségesek is megnyugodjanak, hogy Trump nem akar kivonulni a NATO-ból” –mondta az EUrologusnak egy belső forrás.

A NATO formálisan tagja lesz a terror elleni koalíciónak, de ez nem jelenti azt, hogy katonai műveletekben is részt vesz a szövetség. A katonai műveleteket az országok saját hatáskörükben vezénylik le. Viszont azzal, hogy a jövőben a NATO képviselője is az asztalnál fog ülni a tárgyalásokon, jobban össze lehet majd hangolni a védekező-kiképző képességeket. Ezen kívül Irakban indul egy kiképző művelet NATO fennhatóság alatt.

A NATO-találkozón minden állami vezető két percben szólal föl, várhatóan megerősítik az elköteleződésüket a terror elleni harcban, és hangsúlyozzák a katonai szövetség fontosságát.

Az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, különösen a Trump-kampánystáb szerepe az USA elleni orosz hírszerzési akciókban nyugtalanítja a NATO-tagokat, de nem valószínű, hogy ezen a hivatalos találkozón szóba kerülne az ügy. A NATO-nak van egy elfogadott politikája Oroszországgal szemben, ami az elrettentés, védelem és a párbeszéd hármasára épül, ezen egyelőre nem szeretnének változtatni.

Egy másik kényes ügy, hogy az Európai Unió vezetői egyre többet hangoztatják, hogy szükség van közös, az EU égisze alatt működő katonai erőre, amely stratégiai autonómiát kellene, hogy kapjon a NATO-val szemben is. Huszonegy tagállam ugyanaz a NATO-ban és az Európai Unióban, ezért félő, hogy az EU-s katonai építkezés ahhoz vezetne, hogy párhuzamosan zajlanának ugyanolyan fejlesztések a két szervezetben, ami nem a legjobb felhasználása a tagországok erőforrásainak. A NATO-t az is aggasztja, hogy a közös uniós katonai stratégiát a német-francia érdekrendszer mozgatná, és a többi résztvevő szempontjait kevésbé venné figyelembe.

Értékek is vannak, nem csak érdekek, Mr Trump

Az amerikai elnök meglátogatta az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament (EP), három fő uniós intézmény vezetőjét is csütörtökön. 

Antonio Tajani, az EP elnöke arra hívta föl Trump figyelmét, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán azt várják az emberek a vezetőiktől, hogy munkahelyeket teremtsenek. Ennek pedig az az egyik eszköze, hogyha megnyitják egymás felé az amerikai és az európai piacokat. Ezt a lépést Trump kifejezetten ellenzi, legalábbis a korábbi nyilatkozatai alapján. Tajani hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament nem ismeri el, hogy Kína piacgazdaság.

Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője azt mondta: „Úgy érzem, hogy sok területen egyetértettünk. Elsősorban a terrorizmus elleni fellépésben, nem is kell magyaráznom, hogy miért. Más kérdések azonban nyitva maradtak: a klímaváltozás és a kereskedelem. Nem vagyok benne száz százalékig biztos, hogy kijelenthetjük, hogy ugyanolyan véleményen vagyunk Oroszországról. Habár, amikor az ukrajnai konfliktus kerül szóba, úgy tűnik, hogy ugyanúgy gondolkodunk.”

Tusk emlékeztette az amerikai elnököt, hogy az alapvető nyugati értékek:  a szabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság tisztelete azok, amelyek az európai-amerikai együttműködésnek igazi mélységet adnak. „A legfontosabb feladat ma, hogy konszolidáljuk az egész szabad világot ezek mentén az értékek mentén, és nemcsak az érdekek mentén” – mondta végezetül.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !