Elindult a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen kvótaügyben

D  US20170527006
2017.06.13. 16:19 Módosítva: 2017.06.13. 16:39
A lengyelekkel és a csehekkel közösen ülünk a szégyenpadon, de ők már ajánlottak fel helyeket menekülteknek.

„Bár a legtöbb tagállam tanúságot tett arról, hogy politikai akarat esetén az áthelyezés működőképes, a Bizottság felszólítja azokat a tagállamokat, amelyek ezt eddig elmulasztották, hogy teljesítsék jogi kötelezettségeiket, továbbá méltányosan és arányosan járuljanak hozzá a mechanizmushoz” – írta közleményben az Európai Bizottság kedd délután.

2015 őszén indították azokat a rendkívüli műveleteket, amivel összesen 160 ezer menedékkérőt áthelyeznének Olaszországból és Görögországból más uniós államokba. A művelet tehermentesíti a két dél-európai ország hatóságait azzal, hogy nem nekik kell megvizsgálni és elbírálni az áthelyezésre kiválasztott emberek menedékkérelmét, hanem azoknak az országoknak, ahová átirányítják őket. Csak olyanok vehetnek részt a műveletben, akiket szinte biztos, hogy tényleg menekülteknek nyilvánítanak az eljárás végén.

 

Pereltünk, de attól még kötelező maradt a kvóta

Az intézkedés ellen szavazott több kelet-közép-európai tagállam, köztük Magyarország. Magyarország és Szlovákia nem értett egyet a döntéssel, és beperelték az EU-s miniszterek tanácsát a sietve megindított áthelyezés miatt. A bírósági eljárás viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne kötelező végrehajtani a döntést.

„Magyarország nem ajánlott föl helyeket és nem helyezett át senkit. Lengyelország 2015 decemberben tett ajánlást, de nem vett át senkit. Csehország nem tett új ajánlást 2016 május óta, és 2016 augusztus óta nem vett át senkit. Minden tagállamnak legalább három havonta új felajánlásokat kell tenni” – magyarázta Dimitrisz Avramopulosz, a bevándorlási ügyekért felelős görög biztos kedden Strasbourgban.

„Az elmúlt hónapok során a Bizottság ismételten felszólította azokat a tagállamokat, amelyek még egyetlen személyt sem helyeztek át, vagy nem ajánlottak fel áthelyezést, hogy tegyék meg ezt. Sajnálatos módon a Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország – a szóban forgó ismételt felszólítások ellenére, megsértve a tanácsi határozatokból eredő jogi kötelezettségeiket, valamint a Görögországgal, Olaszországgal és más tagállamokkal szembeni kötelezettségvállalásaikat – még nem hozták meg a szükséges intézkedéseket. A fentiek alapján és a korábbi áthelyezési és áttelepítési jelentésben adott jelzésnek megfelelően a Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít e három tagállammal szemben” – áll a Bizottság közleményében.

Ausztria és Szlovákia nem is olyan rég tett felajánlásokat, ezért őket megdicsérte Avramopulosz.

Húszezer embert helyeztek át másfél év alatt

Június 9-én az áthelyezések összlétszáma 20 869 főt tett ki (13 973 személy Görögországból, 6 896 pedig Olaszországból), jelenti az Európai Bizottság. Mostanra már nem is az a cél, hogy 160 ezer embert áthelyezzenek, mert nincs ennyi menedékkérő a két országban, aki jogosult lenne rá. Görögországban 11 ezerre teszik azoknak a számát, akik még részt vehetnek a műveletben, Olaszországban 2 ezerre.

Idén szeptemberben ér véget a művelet. Aki szeptember 26. után érkezik Olaszországba vagy Görögországba, és menedékkérelmet ad le, már nem irányítják át, akkor sem, ha valószínűleg jogosult védelemre. Aki viszont ez előtt a dátum előtt ért valamelyik országba, őket át kell vennie a többi uniós államnak „ésszerű határidőn belül”.    • Hírek
  • Hírek