Merkel nem bánja a kvótaeljárást

2017.06.15. 20:14
Az Európai Bizottság „azt teszi, amit felelősségi körében meg kell tennie” – mondta a Magyarország elleni eljárásról, ami azért indult, mert nem veszünk át 1294 menedékkérőt.

Nincs kivetnivaló abban, hogy az Európai Bizottság Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben eljárást indított a rendkívüli kvóta miatt, mondta Angela Merkel. A többek között magyar ellenszavazattal, de a kellő többséggel elfogadott jogerős intézkedéssel 1294 menedékkérőt kellene átvennünk Olaszországból és Görögországból. Erre a kormány nem hajlandó, így már hosszú ideje borítékolható volt a kötelezettségszegési eljárás, amelynek a vége pénzbüntetés lehet.

Angela Merkel szerint

az Európai Bizottság „azt teszi, amit felelősségi körében meg kell tennie, és amiről azt gondolja, hogy tennie kell, ezért számomra semmiféle ok nincs a Bizottság bírálatára”.

Az észt kormányfővel közös csütörtöki sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a balti ország júliusban kezdődő uniós soros elnöksége kiemelten foglalkozik majd a migrációval. Mint mondta, nem lehet „csodát várni”, mert „nagyon kemény álláspontok” jellemzik a sok összetevőből álló ügyről zajló párbeszédet. Megköszönte Észtországnak, hogy a „részarányának megfelelően befogad menekülteket” és segít nekik, ami „jó üzenet”.

Jüri Ratas miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a migráció és a menekültügy végigkíséri majd az észt soros elnökséget. Ez „nagyon nehéz téma, de megpróbálunk egyensúlyt találni az egyes tagállamok között, amennyire csak lehet”. Egyaránt szükség van a szolidaritásra, az uniós külső határok védelmére és az együttműködésre az afrikai államokkal, tette hozzá.

(MTI)  • Hírek
  • Hírek