Orbán kihagyja a rendkívüli plakátszavazást

2017.06.22. 15:19 Módosítva: 2017.06.22. 16:39
„Új fiú a francia elnök, a belépője nem túl biztató, de majd biztos kiismeri magát”, mondta a kormányfő Emmanuel Macronról Brüsszelben. Orbán Viktor arról is beszélt, nem várható, hogy hazatér a pénteki parlamenti szavazásra.

Orbán Viktor a brüsszeli uniós csúcs előtt nyilatkozott röviden a sajtónak. Az RTL Klub és az ATV arról kérdezte, hogy nem hiányzik-e majd a szavazata a pénteki parlamenti ülésen, amikor a plakáttörvényt szeretné jóváhagyni a kormánytöbbség, és minden voks kelleni fog, hogy meglegyen a szükséges kétharmad.

„Ez a pártokra tartozó ügy, a frakciókon keresztül terjesztik elő. Ha a kormány terjesztette volna elő, akkor azt gondolom, hogy otthon kellene lennem – válaszolta. – Az ilyen pártfinanszírozási korrupciós botrányokat, mint amiktől most szenvedünk, föl kell számolni, és akkor lehet fölszámolni, ha egyértelmű törvények vannak.

Van frakcióvezetőm, ő alá tartozom, neki tartozom engedelmességgel, tehát ha Kósa Lajos szól, hogy mennem kell, akkor haza fogok menni, természetesen, de

amikor eljöttem, akkor azt mondta, hogy ez nem várható.

Vagyis hiába a Fidesz kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésének összehívását, a miniszterelnök ezen nem lesz jelen. Ez azt jelenti, hogy – a KDNP-s Rubovszky György halála és Orbán hiányzása miatt – ha az ellenzék fegyelmezetten nemmel szavaz, még kisebb az esély, hogy átmegy a kétharmados törvényjavaslat.

 

Macron majd kiismeri magát, hogy mit szokás Brüsszelben, és mit nem

Ez az első uniós csúcstalálkozó, ahol a tavasszal megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron megjelenik.

„Új fiú a francia elnök, most jön először csúcsra, meg fogjuk nézni, meg fogjuk ismerni, biztos vannak elképzelései – mondta róla Orbán. –

A belépője nem túl biztató, mert tegnap azt gondolta, hogy a barátságnak az a legjobb formája, ha rögtön belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de szerintem majd ő is kiismeri itt magát.

A miniszterelnök arra a Guardiannek adott interjújára utalhatott, amiben Emmanuel Macron kifejtette: nem lehet Európának hátat fordítva, az alapelveket semmibe véve, cinikusan élvezni az EU előnyeit. Azt is mondta: azoknak az országoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a szabályokat, szembe kell nézniük a következményekkel.

A migrációt jegelik kicsit

Lesz szó a migrációról a csütörtök-pénteki csúcstalálkozón, de csak azokról a témákról, amelyekben egyetértés van az uniós országok között.

„Most valóban úgy fest a dolog, hogy az elfogadni tervezett közös határozat a migránskérdésnek a külső dimenziójára összpontosít – erősítette meg Orbán Viktor. – Tehát nem arra, hogy hogyan kezeljük azt, ami már belül van, hanem, hogy hogy akadályozzuk meg azt, hogy ide jöjjön az, amit nem szeretnénk itt látni.

Könnyű is létrehozni egyetértést, mert az országok nagy része, nem teljes köre, egyetért, hogy le kell vonulnunk Líbiába, el kell mennünk az északi vagy a déli határaihoz, menekülttáborokat kell létrehozni, ott kell különválogatni a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól, ott kell elvégezni a jogi eljárásokat, ott kell a terrorellenes szűrést is elvégezni, és csak azok léphetnek be így az Európai Unió területére, akikről már tudjuk, hogy kicsodák és mit akarnak.

Ebben könnyebb egyetértést létrehozni, mint abban a kérdésben, ahol nincs egyetértés, miszerint, hogy a nyugatiak úgy akarnak megszabadulni az oktalanul beengedett migránsoktól, hogy szét akarják osztani azok között, akik meg megvédték magukat, és nem engedték be őket a saját országukba, mint például Magyarország. Ebben nem fogunk soha egyetértésre jutni, dolgozunk azon, ahol lehet egyetértés.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !