Évi 45 milliárd forintot költünk ezentúl megújuló energiára

2017.07.12. 13:44
Brüsszelben jóváhagyták a több tízmilliárdos magyar zöldenergia-támogató programot.

Idén januárban lépett életbe a megújuló villamosenergia-termelést támogató rendszer (Metár), amelyik 45 milliárd forintos éves költségvetéssel ösztönzi a zöldenergia-termelést Magyarországon. Az Európai Bizottság kedden nyomta rá a pecsétjét az állami támogatási tervre.

Minden állami támogatási program meg kell, hogy feleljen ugyanis az európai közösségi szabályoknak. Ezek a szabályok biztosítják, hogy ne érje versenyhátrány más országok cégeit, hogy ne torzuljon a szabad európai piac. Az uniós jóváhagyás egyik feltétele az volt, hogy 2017-től Magyarország részben megnyitja a  támogatási programját a külföldi termelők előtt.

Az uniós országok abban egyeztek meg, hogy 2020-ig az EU energiafogyasztásának legalább 20 százalékát megújuló forrásokból kell biztosítani. Ebbe az erőfeszítésbe illeszkedik a magyar program.

Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Haladni akarunk a tiszta energia felé környezetünk, de Európa gazdaságának növekedése érdekében is. A magyar támogatási program növelni fogja a zöld energia arányát Magyarország energiaszerkezetében, miközben megőrzi a versenyt a villamosenergia-piacon. A mai napon jóváhagytuk a programot.”

Háromféle kategóriában lehet támogatásra jelentkezni:

  • A kötelező átvételi támogatás a kis (500 kilowatt alatti teljesítőképességű) létesítményekre és demonstrációs projektekre korlátozódik.
  • Az 500 kilowatt feletti teljesítőképességű létesítmények a villamos energia piaci árán felül prémiumot kapnak, a létesítmények a piac jelzéseit követik.
  • Az 1 megawatt feletti teljesítőképességű létesítmények és a szélerőművek esetében a prémium meghatározása és a kedvezményezettek kiválasztása versenyeztetéses ajánlattételi eljárásban történik.

– áll az Európai Bizottság közleményében

Eddig is támogatta az állam a megújulóenergia-termelőket. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) június végén arról írt, hogy rekordmennyiségű, 2428 darab kérelmet dolgoztak föl azoktól, akik szerettek volna csatlakozni a 2016 végéig működő kötelező átvételi rendszerhez (KÁT). Ennek az a lényege, hogy a megújuló forrásokból előállított energiát a piaci árnál magasabb, jogszabályban meghatározott átvételi áron lehet értékesíteni.

837 MW volt azoknak az erőműveknek a beépített kapacitása, amelyek ebből a támogatásból részesültek 2015-ben. „Ha minden, tavaly beadott támogatási kérelemhez tervezett erőmű megvalósul, akkor a hazai napelemes kapacitás – a háztartási méretű kiserőműveket nem számítva – mintegy 2100 MW-ra nőne 2018 végéig. Csak viszonyításként: ez összességében meghaladja a Paksi atomerőmű teljesítményét” – írta a MEKH.

„A napelemes erőművek ilyen mértékű és gyorsaságú növekedése óriási kihívás elé állítja a villamos elosztó hálózatot üzemeltető cégeket, hiszen nagyszámú csatlakozási igényt kell elbírálni, majd kivitelezni, és felkészülni a naperőművek időjárásfüggő működése okozta kihívásokra. Mindezek kapcsán a közeljövőben jelentős elosztóhálózati fejlesztéseket kell majd végezni” – tette hozzá a hivatal.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?