Európai Bizottság: röhejes Orbán sorosozó-migránsozó állítása

2017.07.17. 20:18
Szinte zavarba ejtő, hogy reagálni kell rá, annyira röhejes – reagált Frans Timmermans az állításra, hogy Soros György egymillió migránst hozatna Európába az EU-val.

Berágott az Európai Bizottság kettes számú embere azon, ahogy a magyar kormány kapcsolta össze a sorosozást, a migránsozást és a brüsszelezést. „Olyan vádak hangzottak el Magyarországon különböző csatornákon keresztül, sajnos kormányzati körökből is, hogy az Európai Bizottság érintett lenne tervek végrehajtásában, amelyekkel a feltételezések szerint évente egymillió migránst hoznának Európába” – írta Frans Timmermans.

Orbán Viktor július elején beszélt arról, hogy Soros György bevándorlási tervét hajtják végre Brüsszelben, amivel egymillió bevándorlót hoznának be. Szerinte olyan európai menekültügyi hatóságot is terveznek, amely elvenné a hatáskört a tagállami hatóságoktól, hogy eldönthessék, „kit fogadunk be".

Ez az állítás olyan röhejes, hogy szinte zavarba ejtő, hogy reagálni kell rá

A Fidesz pártcsaládja is unja a brüsszelezést

Az Európai Bizottság általában nem szokott belemenni az ilyen üzengetésekbe, de a „Brüsszelnek” stoptáblázó, a tényekkel hadilábon álló nemzeti konzultációra külön cáfolatot adott ki. Már a Fidesz-KDNP saját uniós pártcsaládja is megelégelte a szerinte „félrevezető” állításokat és tűrhetetlen szintűnek nevezte az uniós intézmények elleni támadásokat.

– nyilatkozta az uniós intézmény első alelnöke. Ennek ellenére szerinte nincs más választásuk, mint helyére tenni a feltételezést, mert annyira elterjedt Magyarországon.

Nem javasoltak ilyet

Cáfolta, hogy a testület „Soros úr vagy bárki más terveit hajtaná végre”.

Az EU nem kérte, hogy évente egymillió migránst hozzanak be. Az uniós menekültügyi ügynökség sem akarja megfosztani a tagállamokat a joguktól, hogy eldöntsék, ki kaphasson menedékjogot.

Mi ez a menekültügyi ügynökség?

Az Európai Bizottság tavaly tett rá javaslatot, hogy ügynökséggé alakítsák át az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalt. A magyarul is elérhető dokumentumban nincs szó arról, hogy a tagállamok helyett az intézmény döntené el, ki kapjon menedékjogot. Az ügynökség

a tagállam kérésére segíthet a nemzetközi védelem iránti kérelmek értékelésében.

Még kérésre is csak olyan esetekben avatkozhat be és adhat támogatást (ahelyett, hogy elvenné a döntés jogát), ahol „az érintett tagállam nem intézkedik vagy nem tesz elégséges intézkedéseket, és ezzel veszélyezteti a közös rendszer működését.

Vagyis pont az olyan esetekben, mint amikor Görögország a migrációs válság elején nem regisztrálta a Törökországon keresztül jövő menedékkérőket, holott az uniós szabályok szerint ezt ott kell megtenni, ahol először lépik át az EU határát. Így az adataikat a következő uniós határbelépéskor, azaz Magyarországon rögzítették. A mostani rendszerben így tízezreket küldhettek volna vissza Magyarországra a többi uniós országból, ha az itteni viszonyok miatt ezt több kormánynak meg nem tiltották volna a bíróságaik.

A rendszert, ami néhány határország nyakába varrja a menedékkérőt ellátását, valamint a menekültekkel szembeni durva bánásmódot és a görögökhöz hasonlóan a szabályok megszegését ösztönzi, egy szétosztási rendszer tenné igazságosabbá. A tagállamokon, köztük Magyarországon megakadt szétosztási mechanizmus helyett csak egy korlátozott változat ment át, de ezt se hajtjuk végre, pedig kötelező lenne. Ezzel is csak azokat osztanák szét, akik a tagállami hatóságok döntéseiből készült statisztika szerint szinte biztosan megkapják a menedékjogot, azaz valószínűleg tényleg menekültek és nem „gazdasági bevándorlók” (ráadásul a fogadó ország előre ellenőrizheti a kérelmezőt, hogy nem jelent-e biztonsági kockázatot, így akár meg is tagadhatja az átvételét). Belőlük a balkáni útvonalon az uniós-török alku miatt bezuhant migráció miatt messze nincs is elég ahhoz, hogy az EU-szinten nagyjából százezerre (Magyarország esetében 1294-re) tervezett számú embert bevonják, azaz sokkal kevesebbet kell szétosztani. Az eredetileg 160 ezres célon az is nagyot csökkentett, hogy a magyar kormány lemondott róla, hogy 54 ezer menedékkérőt elvigyenek innen.

Frans Timmermans emlékeztetett rá, hogy Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene befogadnia egy korlátozott szétosztási programban Görögországból és Olaszországból.

Épp a migráció visszafogásán dolgoznak

„Az EU az elmúlt két évben azon dolgozott, hogy erősítse a határaink védelmét és hazaküldje azokat, akiknek nincs joga a menedékjogra. Lecsapunk az illegális migrációra és az embercsempészek gonosz üzleti modelljére, valamint kezeljük a migrációs nyomás gyökereit.”

„Hiszünk benne, hogy ezekkel a kihívásokkal akkor tudunk legjobban szembenézni, ha Európa egységes és a tagállamok hajlandóak szolidaritást mutatni mindenkivel, akiknek szüksége van rá és megérdemlik.” Úgy vélte, hogy ebből nincs is hiány. „Az európaiak értik”, hogy össze kell fogniuk és megérdemlik, hogy „elmondják nekik a teljes igazságot a tényekre alapozva. Ez az egyetlen módja annak, hogy közösen tudjunk döntéseket hozni”, így a szolidaritást ne csak szavakba, hanem konkrét tettekbe öntsék.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!  • Hírek
  • Bankszámla