Ujhelyi: Orbán Viktor begyávult

2017.07.23. 09:30
Ez volt Orbán utolsó tusványosi beszéde miniszterelnökként a szocialista politikus szerint.

A szocialisták EP-képviselője, Ujhelyi István 2014 júliusa, Orbán Viktor illiberális államot meghirdető beszéde óta minden vasárnap rendületlenül megír egy nyílt levelet, amiben a Fideszt ostorozza. Azt írja: azon a napon megfogadta, hogy minden héten figyelmezteti a közvéleményt a rezsim bűneire, mert európai demokrataként ez a dolga.

A jubileumi, százötvenedik közleményében a miniszterelnök idei tusványosi beszédét elemzi. Azzal kezdi, hogy:

„Orbán Viktor begyávult. Kormányfőként a magyar valóság helyett kreált tévképzetekkel, saját plakátszörnyeivel hadakozik. Olyan ellenségeket választott magának, amelyek ellen valós pofonok kiosztása, de legfőképp elszenvedése nélkül is küzdeni lehet. Olyan ellenfeleket választott magának, amelyek nem indulnak ellene a választáson, nem fogják bűneivel szembesíteni egy kormányfő-jelölti vitában, és végképp nem jelennek meg fizikai valójukban az ajtaja előtt, hogy számon kérjék:

tudod-e, hogy miről beszélsz, ember?!

Ujhelyi szerint „a Fidesz miniszterelnöke” arról beszélt, hogy az ország erősödik, arról viszont nem, hogy egy erősödő országban többek között

  • miért halnak meg többen kórházi fertőzésekben, mint a közutakon,
  • miért csökken radikálisan az iskolából kijövő fiatalok mérhető teljesítménye,
  • miért jutottunk oda, hogy minden negyedik magyar gyermek külföldön születik,
  • a nyugdíjasok jelentős része még mindig méltatlan anyagi körülmények között él.

„Orbán mostani, szabadegyetemi fellépése tökéletes záróakkordja volt egy egykor volt radikális liberálisból lett népnemzeti, majd illiberális populista politikus bukással végződő karrierjének” – zárta a vasárnapi levelét Ujhelyi István.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !