Tusk: Közelebb kerültünk a lengyel EU-kilépéshez

2017.08.04. 13:38

„Egy kérdőjel függ Lengyelország európai jövője felett” – nyilatkozta Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács elnöke az EUobserver szerint. Az uniós állam- és kormányfők üléseit elnöklő politikus szerint nagyon veszélyes, hogy „ennyire arrogánsan” veszi semmibe a lengyel vezetés az Európai Bíróságot.

Egy erdő robbantotta be a vitát

Elsőre nem tűnik akkorának az ügy, hogy a lengyelek EU-tagsága függjön tőle. Az Európai Bíróság egy ritka állatfajoknak otthont adó ősfás erdőben tiltotta meg a beindított fakivágásokat. A kitermelés ellen környezetvédelmi szervezetek és az ENSZ kulturális szervezete is tiltakozott, amely a világörökség részeként védi az erdőt.

Az ítélet figyelmen kívül hagyása viszont a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a lengyel kormány semmibe veszi az uniós jogrendszert, aminek a tiszteletben tartása az EU-tagság alapja.

Varsónak ráadásul messze nem ez az első összeütközése az uniós intézményekkel. Az Európai Bizottság folyamatos viták miatt – eddig egyedüli esetként – jogállamisági vizsgálatot indított Lengyelország ellen, és már közel járnak ahhoz, hogy a legerősebb eszközt is bevessék.

A mostani egy

leplezetlen kísérlet arra, hogy Lengyelországot ellentétbe állítsák az Európai Unióval

– nyilatkozta Donald Tusk. Olyannak tűnik, mintha „annak a bejelentését készítené elő, hogy Lengyelországnak nincs szüksége az EU-ra és az EU-ban sincs szükség Lengyelországra”, azaz kilépnének az EU-ból. A volt lengyel miniszterelnök attól fél, hogy

közelebb kerültünk ehhez a pillanathoz.

Szerinte a lengyel kormány már olyan messzire ment a konfliktusaiban az EU-val, hogy a lengyelek mellett mindvégig kiálló Magyarország is elkezdett elhatárolódni tőle a miniszteri Tanácsban, amely a tagállamok uniós döntéshozó testülete, írja az EUobserver. (Legutóbb Tusványoson jelezte Orbán a teljes támogatását a lengyel kormánynak.)

„Számos olyan ügy van, amelyben a lengyel kormány nagyon ellentmondásosnak tűnik” – közölte.

Így látja az egész EU és időnként ebbe még Budapest is beleértendő. Igen, tényleg így gondolom

– tette hozzá.

Juncker is megorrolt a lengyelekre, de Orbánnal fű alatt találkozgat

Egy nappal korábban a Politico közölt le egy interjút az Európai Bizottság elnökével. Jean-Claude Juncker a lap szerint Varsóról keményebben beszélt, mint Budapestről. Amikor a különbségről kérdezték, elárulta:

nos, törődő a kapcsolatom Orbánnal. Rendszeresen beszélünk, rendszeresen találkozom vele – még ha ezt nem is tesszük mindig nyilvánossá –, mert nem akarom elveszíteni Magyarországot.

A lap megjegyzi, hogy

ugyanezt Lengyelországról nem jelentette ki az Európai Bizottság vezetője.

A magyar kormány ugyanarra készül, mint a lengyel

A helyzet azért érdekes, mert az 1294-re tervezett – valójában a kevés megfelelő menedékkérő miatt várhatóan még kevesebb – menedékkérő-áthelyezésnél a magyar kormány ugyanazt csinálná, mint a lengyelek erdőügyben.

A kormány pert indított az Európai Bíróságon ideiglenes kvóta miatt a tagállamokat képviselő Tanács ellen, de ettől még a döntés jogerős, ráadásul az előzetes főtanácsosi vélemény alapján valószínűleg bukni fog a beadvány. Kötelezettségszegési eljárás is indult, amiért a magyar hatóságok másfél év alatt még semmit sem tettek, és ez szintén az Európai Bíróságon köthet ki.

Magyarország nyilatkozata a kvótadöntéskor

„Magyarország egyedi helyzetben is van. Végrehajtottuk a Magyarország déli határainak védelméhez szükséges intézkedéseket, hogy megfeleljünk az uniós jogszabályokból és a Schengeni Határellenőrzési Kódexből eredő kötelezettségeinknek. Mivel
egyes uniós tagállamok nem teljesítik kötelességüket, Magyarországnak még több erőfeszítést kell tennie, hogy érvényt szerezzen eltökélt szándékának, hogy külső határainak hatékony ellenőrzésével eleget tegyen jogi kötelezettségeinek. Magyarország készen áll arra, hogy hozzájáruljon az áthelyezési erőfeszítésekhez, miután egyértelművé válik, hogy mikorra születik megoldás erre az egyedi helyzetre, és az mennyire lesz kielégítő.” (Magyarország nyilatkozata (részlet) - Jegyzőkönyv az Európai Unió Tanácsának 2015. szeptember 22-én Brüsszelben tartott 3411. üléséről)

Orbán Viktor viszont kijelentette, hogy akkor se hajtjuk végre, ha az Európai Bíróság elutasítja a magyar kifogásokat (annak ellenére, hogy a kötelező szabály végrehajtásába tavaly ő és a szavazás után rögtön feltételekkel, de a kormány is beleegyezett).

Vagyis

pont olyan helyzetbe kerülnénk, mint ami Donald Tusk szerint a lengyelek uniós kilépését készíti elő.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!  • Hírek
  • Csok