Nagy visszatérőt küld a Fidesz az Európai Parlamentbe

2017.09.01. 17:05 Módosítva: 2017.09.06. 22:53
Hivatalba lépett Pelczné Gáll Ildikó az Európai Számvevőszék magyar tagjaként. Utódja a Fidesz európai delegációjában Járóka Lívia egykori EP-képviselő lett. Arról, hogy az EP alelnöki székét ki kapja, csak szeptemberben dönt az Európai Néppárt frakciója.

Pelczné Gáll Ildikót május 16-án nevezte ki az EU Tanácsa az Európai Számvevőszék tagjának. A számvevőszék felügyel az uniós költségvetésre, azaz arra, mennyire hatékonyan költik el belőle a pénzt és mennyire jól szedik be a forrásait. Pelczné Gáll Ildikó eddig az Európai Parlament egyik alelnöke volt.

Az első roma EP-képviselő válthatja

Arról, hogy Pelczné képviselői helyét Járóka Lívia veszi át, még júniusban a Népszava számolt be. Járóka Lívia 2004-ben a Fidesz listájáról, a képviselő-testület első roma származású tagjaként került be az Európai Parlamentbe.

Nevéhez fűződik a 2011-es Európai Roma Stratégiáról szóló parlamenti állásfoglalás kidolgozása, amelynek elfogadása a soros magyar uniós elnökség egyik legfontosabb eseménye volt. Járóka Líviát, aki 2006-ban megkapta az év képviselője díjat az igazságosság és alapvető jogok kategóriában, 2014-ben már nem jelölte újra a pártja. Utána visszatért eredeti szakmájához, egyesületével a mélyszegénységben élő cigány és nem cigány gyerekeken segített.

Nem segít a Fidesznek, hogy felhúzta a pártcsaládját

Járóka Lívia viszont a képviselői hellyel nem örökli meg automatikusan az alelnöki posztot is. Az Európai Parlamentben a tisztségeket a frakciók között osztják el: minél nagyobbak, annál több ilyen pozíciót kapnak. A Fideszt is tagjai közt tudó Európai Néppártnak van a legtöbb képviselője.

A tisztségekről az egyes képviselőcsoportokon belül a nemzeti küldöttség nagysága szerint döntenek, de azt már a frakció vezetése dönti el, hogy melyik delegáció milyen pozíciót kap. A végső kiválasztottról az Európai Parlament plenáris ülésén szavaznak.

Pelczné Gáll Ildikó

Pelczné Gáll Ildikónak okleveles könyvvizsgáló képesítése, valamint mérnöki és közgazdász egyetemi diplomája van. 2006 és 2010 között a magyar Országgyűlés tagja, ahol alelnöki tisztséget is viselt.

2010-től európai parlamenti képviselő. Először 2014 júliusában, majd 2017 januárjában ismét az Európai Parlament alelnökévé választották. A Fidesz kevés női politikusa közül nehéz lenne olyat találni, aki hasonlóan magasra jutott.

A következő két hétben a fenti folyamattal keresik Pelczné Gáll Ildikó utódját az alelnöki székbe, de arról egyelőre nincsenek információk, hogy ki lesz majd a jelölt. A magyar küldöttség a hetedik legnagyobb a Néppárton belül, ezért jutott nekik egy alelnöki pozíció is. Az utóbbi időben viszont a Fidesz eléggé kihúzta a gyufát a pártcsaládnál.

A Néppárt közleményben ítélte el a civilek és a CEU elleni törvényt, a szerinte félrevezető nemzeti konzultációt és az „elviselhetetlen” brüsszelezést. A csoport fele nem szavazott egy magyar kormány elleni eljárást előkészítő baloldali határozat ellen, harmada pedig egyenesen igent mondott rá.

Enélkül sem biztos, hogy újra a Fideszből küldenének EP-alelnököt, de

a mostani helyzetben nem valószínű, hogy hasonló fontosságú pozíciót kínálnak majd a párt delegációjának.

A Számvevőszék tagjai következő ülésükön döntenek arról, hogy Pelczné Gáll Ildikó a testület öt ellenőrzési kamara közül melyikben és milyen feladatot fog ellátni.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!