Cáfolták Rogánt, az EU nem adott pénzt kerítésre

D MAR20161027002
2017.09.04. 14:58 Módosítva: 2017.09.06. 22:56
Válaszolt a Bizottság a miniszternek: nem kerítésépítésre adtak pénzt Bulgáriának.

Cáfolta az Európai Bizottság Rogán Antal hétvégi kijelentését, hogy az EU részben támogatta volna a bolgár-török határon épült kerítést. A miniszterelnök kabinetfőnöke vasárnap jelentette ki: Brüsszel azon az elvi állásponton van hogy kerítésért nem fizet, holott például Bulgáriában részben támogatta a kerítésépítést.

Az EUrológus megkérdezte az Európai Bizottság szóvivőjét, tényleg adtak-e erre pénzt a balkáni országnak. Tove Ernst közölte:

“nem finanszírozzuk semmilyen kerítés vagy fal építését a külső határokon, ahogy ezt Bulgária esetében sem tettük. Amihez az EU támogatást nyújt, az megfigyelő- és más határellenőrző rendszerek kiépítése, amelyek segítségével hatékonyabban lehet ellenőrizni az EU határait.”

Az Európai Bizottság már előző pénteken reagált magyar kormány levelére, amelyben a déli határon épített kerítés utólagos társfinanszírozására kérték az Európai Uniót. Alexander Winterstein bizottsági szóvivő többször is megismételte, hogy kerítésépítésre nem adnak pénzt a tagállamoknak. Azt is elmondták ugyanitt, hogy a kormányok jelentkezhetnek például technikai eszközök beszerzésére, amivel fejleszteni tudják a határőrizetet.

Bulgária sem tett másként: 2016 szeptemberében 160 millió eurót – csaknem 50 milliárd forintot – kért az Európai Uniótól, de már eleve videós megfigyelési rendszer kiépítésére és más technikai fejlesztésekre. A bolgár rádió júniusi híre szerint az erre a célra elkülönített 160 millió euróból egyelőre egy centet sem költött még el a bolgár kormány, annak ellenére, hogy 33 millió euróról már szerződéseket írtak alá.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !