Cáfolták Rogánt, az EU nem adott pénzt kerítésre

D MAR20161027002
2017.09.04. 14:58 Módosítva: 2017-09-06 22:56:38
Válaszolt a Bizottság a miniszternek: nem kerítésépítésre adtak pénzt Bulgáriának.

Cáfolta az Európai Bizottság Rogán Antal hétvégi kijelentését, hogy az EU részben támogatta volna a bolgár-török határon épült kerítést. A miniszterelnök kabinetfőnöke vasárnap jelentette ki: Brüsszel azon az elvi állásponton van hogy kerítésért nem fizet, holott például Bulgáriában részben támogatta a kerítésépítést.

Az EUrológus megkérdezte az Európai Bizottság szóvivőjét, tényleg adtak-e erre pénzt a balkáni országnak. Tove Ernst közölte:

“nem finanszírozzuk semmilyen kerítés vagy fal építését a külső határokon, ahogy ezt Bulgária esetében sem tettük. Amihez az EU támogatást nyújt, az megfigyelő- és más határellenőrző rendszerek kiépítése, amelyek segítségével hatékonyabban lehet ellenőrizni az EU határait.”

Az Európai Bizottság már előző pénteken reagált magyar kormány levelére, amelyben a déli határon épített kerítés utólagos társfinanszírozására kérték az Európai Uniót. Alexander Winterstein bizottsági szóvivő többször is megismételte, hogy kerítésépítésre nem adnak pénzt a tagállamoknak. Azt is elmondták ugyanitt, hogy a kormányok jelentkezhetnek például technikai eszközök beszerzésére, amivel fejleszteni tudják a határőrizetet.

Bulgária sem tett másként: 2016 szeptemberében 160 millió eurót – csaknem 50 milliárd forintot – kért az Európai Uniótól, de már eleve videós megfigyelési rendszer kiépítésére és más technikai fejlesztésekre. A bolgár rádió júniusi híre szerint az erre a célra elkülönített 160 millió euróból egyelőre egy centet sem költött még el a bolgár kormány, annak ellenére, hogy 33 millió euróról már szerződéseket írtak alá.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?