Néppárt: Magyarország is tartsa be a kvótaper ítéletét

2017-09-05T125311Z 123311183 RC1D8C44C4B0 RTRMADP 3 BRITAIN-EU
2017.09.08. 19:01
A kormányt a Fidesz saját uniós pártcsaládja is felszólította, hogy ne szegje meg a szabályokat.

Pénteken sajtótájékoztatót tartottak az Európai Parlament frakcióinak szóvivői a jövő heti strasbourgi plenáris ülés várható témáiról és Jean-Claude Juncker évértékelő beszédéről. A eseményen szóba került a héten kihirdetett kvótaper-ítélet ügye, illetve az arra adott magyar válasz.

Az Európai Néppárt szóvivője úgy értékelte, a bírósági ítélet lehetőséget teremt arra, hogy gyógyulhassanak a sebek, amelyek a tagországok között a konfliktus miatt kialakultak. A képviselőcsoport egységes álláspontja az, hogy

Szlovákiának és Magyarországnak is be kell tartania a szabályokat.

A Szocialisták és Demokraták frakciójának szóvivője ennél egy fokkal keményebben fogalmazott. Jogilag kötelező érvényű a bíróság ítélete. Ha egy ország nem eszerint cselekszik, akkor

az Európai Bizottságnak megvan a lehetősége, hogy lépéseket tegyen az ügyben, ami szankciókat vonhat maga után.

(A testület már meg is indította az eljárást, ami miatt hamarosan ismét az uniós bíróságra kell járnia a kormánynak.) A szóvivő megismételte azt a sokat hangoztatott elvárást Manfred Weber néppárti frakcióvezető felé, hogy a zárják ki soraikból a Fideszt.

A szélsőbaloldali Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal szóvivője rasszistának nevezte Orbán Viktor hozzáállását.

Az euroszkeptikus-konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az EU-ellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia nevű csoport a nemzeti szuverenitás elvét hangsúlyozták, amelynek értelmében tiszteletben tartják Orbán döntését.

A zöldek szóvivője annyit közölt, hogy a képviselőcsoport tagját, Judith Sargentinit nevezték ki az alapvető jogok magyarországi helyzetét vizsgáló ügy előadójának, így egyelőre idő előtti lenne bármit mondani, most cselekedni kell inkább.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !