Az EU-t nem nyugtatta meg a lengyel válasz a bírák ügyében

2017.09.13. 05:06 Módosítva: 2017.09.13. 08:45
A lengyel kormánynak egy hónapja van, hogy válaszoljon a Bizottság lépésére. Amennyiben erre nem kerül sor, a Bizottság dönthet úgy, hogy az ügyet továbbítja az Európai Unió Bíróságának.

Az Európai Bizottság folytatja a Lengyelországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárást, amit az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt kezdeményeztek.

A testület továbbra is azon az állásponton van, hogy a bíróságokról szóló lengyel törvény ellentétes az uniós joggal, diszkriminatív szabályokat tartalmaz a bírák nyugdíjba vonulásáról. Míg a férfiak esetében 65 év a nyugdíjkorhatár, ez a nők esetében csak 60. A nemi alapú megkülönböztetés ellentétes az Európai Unió alapszerződésével, azaz kvázi-alkotmányával.

Az Európai Bizottság szerint a bírói kar függetlenségét ássa alá az a szabály is, amellyel az igazságügyi miniszter saját hatáskörben dönthet egyes bírók kinevezési idejének meghosszabbításáról, ha elérték a nyugdíjkorhatárt. Az uniós intézmény szerint a homályosan megfogalmazott szabályoknak köszönhetően a miniszternek túlzott befolyása lehet egyes bírákra.

Az Európai Bizottság a lengyel kormánytól kapott hivatalos válasz elemzése után döntött az eljárás folytatásáról, amelyet 2017. július 26-án kezdeményeztek.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !  • Tippek
  • Babaváró hitel