Fideszes képviselők akadályozni próbálták az azeri pénzmosoda EU-s vizsgálatát

D KOS20141111011
2017.09.14. 15:03 Módosítva: 2017.09.14. 18:06
Megpróbálták leszavazni azt a módosító javaslatot az Európai Parlamentben, amely alapján a képviselőtestület végül vizsgálni fogja, hogy Azerbajdzsán milyen eszközökkel igyekezett befolyást gyakorolni európai döntéshozókra.

Az Európai Parlament csütörtökön Petras Auštrevičius liberális képviselő jelentését tárgyalta. Ana Gomes ehhez nyújtott be módosító indítványt még egy héttel korábban, amely a jelentés elfogadásán túl további vizsgálatot szorgalmazott az ügyben. 

Az Európai Néppárt soraiban ülő

fideszes képviselők közül senki nem szavazott igennel a módosítóra, nemmel pedig a 12-ből öten (Deli Andor, Kósa Ádám, Schöpflin György, Szájer József és Tőkés László).

A magyar néppárti képviselőcsoport oldalán határon túli képviselőként Csáky Pál, Sógor Csaba és Winkler Gyula szintén elutasították a javaslatot. (A szavazás eredménye ennek a dokumentumnak a 68. oldalán található.) A néppárti frakció sajtóosztályától megtudtuk: azok a képviselők, akik nem vettek részt a szavazáson, a párt magyar parlamenti frakciójának velencei ülésén tartózkodtak.

Az Európai Néppárt képviselőcsoportja egyébként megosztott volt a kérdésben: bár jelentős részük, köztük a képviselőcsoport vezetője, Manfred Weber is elutasította a vizsgálatot sürgető javaslatot, 24 képviselő a csoportból mégis igennel szavazott. 

Az indítvány benyújtását szintén kezdeményező Ujhelyi István szocialista képviselő Facebook oldalán akadt ki azon, hogy a fideszes képviselők leszavazták a módosítót, ami igyekezetük ellenére átment (Ujhelyi István a szavazás idején szakmai úton Kínában tartózkodott). Ahogy szerdán írtunk róla, az Európai Parlament döntött arról, hogy kivizsgálja az azeri pénzmosoda ügyét. Azt próbálják kideríteni, hogy Azerbajdzsán és más autoriter rezsimek hogyan igyekeztek törvénytelen módszerekkel befolyást szerezni az európai döntéshozók között.

Az ügyet az OCCRP nevű oknyomozó újságíró szervezet göngyölítette fel, annak magyar vonatkozásairól a nemzetközi projektben résztvevő Átlátszó írt részletesen. A cikkek állításai szerint az azeri pénzekből Magyarországra is jutott hétmillió dollár (nagyjából 1,8 milliárd forint), éppen azután, hogy a magyar kormány kiadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak. A férfi baltával ölt meg Budapesten egy örményt, akikkel az azeriek évtizedek óta területi vita miatt állnak konfliktusban. A „baltás gyilkost” a magyar hatóságok letartóztatták, de végül átadták az azerieknek, ahol aztán hősként ünnepelve szabadon engedték.

Szijjártó Péter külügyminisztert megkérdezték a pénzmozgásról, de szerinte

sumák, aki az azeri pénzt összeköti a baltás gyilkossal.

Az európai parlamenti jelentésért felelős Petras Auštrevičius jelentéstevő elmondta: „A LuxLeaks, a Panama-iratok és az orosz, azeri pénzmosodák eseteiből is jól látszik, hogy a korrupció nem ismer határokat és drámai következménye van a döntéshozatalra. Ebben a jelentésben a nemzeti és nemzetközi testületeknek a legmagasabb etikai és átláthatósági követelmények fenntartását sürgetjük, az EU tekintetében pedig olyan jogi keretek felállítását, amelyek kiiktatják a csalás és korrupció minden formáját.”

A Jobbik szerint nem pont így történt

A párt közleményben cáfolta, hogy ne támogatta volna az az azeri lefizetések kivizsgálását az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Mint írják, „a Jobbik képviselői a harmadik országok korrupciós ügyeire vonatkozó előterjesztés zárószavazásnál igennel voksoltak, ezzel tehát megszavazták azt a módosító indítványt is, amely az azeri kenőpénzek kivizsgálására vonatkozott. A nemzeti néppárt képviselői azonban nem tartják alkalmasnak az Európai Parlamentet arra, hogy vizsgálódjon egy ilyen szövevényes bűnügyben, hanem inkább a hatóságokra bíznák a nyomozást, ezért tartózkodtak külön a módosító indítványnál."

Megjegyzés: A cikk egy korábbi verziója a következő állítást tartalmazta: „A Fideszes képviselők Deutsch Tamás kivételével a módosító ellen szavaztak, a függetlenek között ülő Jobbikos képviselők pedig tartózkodtak. Ezzel szemben csak a párt jelenlévő képviselői szavaztak nemmel.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ilham Aliyevet Azerbajdzsán köztársasági elnökét Budapesten a Parlamentben 2014. november 11-én. MTI / Koszticsák Szilárd)  • Hírek
  • Bankszámla