Most már lehet tudni, mennyiért ad energetikai tanácsokat Orbánnak Mr. Russia

2017.10.09. 17:55
2016 végén még titkolta a kormány, hogy milyen ügyben és mennyiért ad tanácsot Klaus Mangold német üzletember a kormánynak, most közzétették két szerződésének az összegét.

A német EU-biztos, Günther Oettinger 2016-os budapesti látogatásából európai méretű botrány lett, éppen azelőtt, hogy 2017. januárjában kinevezték volna jelenlegi posztjára. Jávor Benedek és más parlamenti képviselők, illetve korrupcióellenes szervezetek azt kifogásolták, hogy a jelenleg digitális területekért, korábban pedig éppen energetikáért felelős biztos, a komoly orosz kapcsolatai miatt csak Mr. Russia-nak nevezett német üzletember, Klaus Mangold magángépén érkezett Budapestre 2016 májusában.

Hivatalosan egy elektromos autókkal foglalkozó konferenciára érkeztek mindketten, amit Orbán Viktor nyitott meg. Ugyanakkor sajtóhírek szerint mindkét német nagyágyú a paksi bővítésről tárgyalt a magyar miniszterelnökkel annak érdekében, hogy német gazdasági szereplők lobbizzanak Brüsszelben azért, hogy orosz hitelből, orosz technológiával, verseny nélkül épülhessenek meg az új paksi nukleáris blokkok. A 2016-os budapesti út idején az Európai Bizottság versenyjogi igazgatósága még javában vizsgálta az ügyletet, amelyet aztán 2017 márciusában engedélyeztek. A bizottság részletes döntését pedig csak most október 6-án, hosszas titkolózás után hozták csak nyilvánosságra.

Arról korábban is lehetett tudni, hogy Klaus Mangold és a hozzá köthető cégek adnak tanácsot a magyar kormánynak energetikai kérdésekben. Ahogy a 444 2016. novemberi cikke felidézi, az MTI már 2012-ben írt arról, hogy az üzletember és Orbán Viktor miről tárgyalt.

„Orbán Viktor miniszterelnök kedden hivatalában fogadta Klaus Mangoldot, a Rothschild befektetési bank német társelnökét, a DaimlerChrysler Services AG volt vezérigazgatóját, aki a legnagyobb német és francia cégek felügyelőbizottsági tagja, illetve tanácsadója - közölte a kormányfő sajtófőnöke. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor és Klaus Mangold - aki a Gerhard Schröder korábbi német kancellár által 2003-ban alapított Keleti Vitafórum tagja is - áttekintették a magyar-német és a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzetét,

különös tekintettel az energetikai és a finanszírozási kérdésekre.”

Ennek ellenére Lázár Jánosék nem kötötték a nyilvánosság orrára, hogy pontosan miről és mennyiért adott eddig tanácsot Klaus Mangold a magyar kormánynak. Egészen mostanáig. 2016 decemberében Fodor Gábor írásban kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki válaszában azt írta,

[...] a nyilvánosság számára megismerhető információ nem áll rendelkezésre az írásbeli kérdéssel kapcsolatban.

A kormány honlapjára október 9-én mégis felkerült két tétel a Miniszterelnökség szerződései közé, amelyek a német üzletember nevéhez köthetőek.

Az egyik egy 126 ezer eurós (közel 40 millió forint), e-mobilitási stratégiák kialakítása tárgyában kötött szerződés, amely 2017. augusztus 1. és 2018. április 30. között érvényes.

A másik – és ez a Paks szempontjából érdekesebb – pedig egy 125 ezer eurós, energiapolitika tárgyában nyújtott stratégiai tanácsadásra vonatkozik, ami 2017. július 15-től tíz hónapig érvényes szerződés.

Hogy a közel kétszer 40 millió forintért a Klaus Mangoldhoz köthető cég milyen tevékenységet végez, azt egyelőre nem lehet tudni, ugyanis maguk a szerződések továbbra sem kerültek nyilvánosságra.