Juncker nem akar katalán függetlenséget

2017.10.13. 16:28
Az Európai Bizottság elnöke szerint az EU csak akkor tud közvetíteni, ha erre mindkét fél felkéri.

Ha megengedjük Katalóniának, hogy elszakadjon – amihez egyébként semmi közünk, akkor mások is ugyanezt teszik majd.

Mindezt Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mondta péntek délelőtt a Luxemburgi Egyetemen tartott eseményen.

Junckert aggasztják az Európában tapasztalható függetlenségi tendenciák, és biztatta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, hogy megoldást találjon a kialakult helyzetre, amit továbbra is spanyol belügyként kezel a bizottság.

A katalán vezetés által felvetett EU-s közvetítéssel kapcsolatban annyit mondott a Bizottság elnöke, hogy csak abban az esetben lenne erre lehetőség, ha ezt mindkét fél kérné, ugyanakkor ennek lehetőségét eddig csak a katalánok vetették fel, a madridi kormány még nem.

Katalóniában október elsején tartottak népszavazást függetlenségük kikiáltásáról. A spanyol állam által törvénytelennek minősítette szavazáson a katalán vezetés adatai szerint a jogosultak 42 százaléka vett részt, 90 százalékuk a függetlenség mellett szavazott.

2017. október 10-én Carles Puigdemont katalán elnök kimondta, hogy Katalónia elnyerte a függetlenséghez való jogát, ugyanakkor ideiglenesen felfüggesztette az ebből következő elszakadási folyamatot és tárgyalásokat kezdeményezett a madridi kormánnyal. Mariano Rajoy erre válaszul felszólított a katalán vezetőt döntse el, hogy kikiáltotta-e a függetlenséget vagy sem, mert ennek függvényében léptetheti életbe a madridi vezetés az alkotmány 155. cikkelyét, ami alapján a központi kormány átveheti egy adott autonóm terület felett az irányítást, átvéve a helyi kormányzat egyes jogköreit.