Több mint 7 milliárd eurót kalapozott össze az Európai Bizottság az óceánok megmentésére

GettyImages-146142342
2017.10.13. 05:13
Államok, magáncégek és környezetvédelmi szervezetek önként vállalt lépéseket jelentettek be, hogy megvédjék az óceánokat, csökkentsék a klímaváltozás hatásait. Ha az emberiség nem lép fel határozottabban többek között a műanyagtermelés csökkentése és hatékonyabb begyűjtése, újrahasznosítása érdekében, a saját szemetében fullad majd meg.

A Föld területének 70 százalékát érintő kérdésekről tanácskoztak Máltán két napig az Our Oceans konferencián. Az eredmény: kormányok, cégek és más szervezetek több mint 7 milliárd euró értékű ígéreteket tettek annak érdekében, hogy javítsák az óceánok környezeti védelmét és biztonságát.

A konferencia – amelyet negyedik alkalommal rendeztek meg – házigazdája Karmenu Vella, Környezetpolitikáért, tengeri ügyekért és halászatért felelős máltai biztos volt. Az elsőt 2014-ben tartották az Egyesült Államokban, az akkori külügyminiszter, John Kerry kezdeményezésére. Az eddigi találkozók felajánlásainak értéke meghaladja a 8 milliárd Eurót, a védelem alá helyezett vízterületek mérete pedig eléri a 10 millió négyzetkilométert. Ezek részleteiről az alábbi térképen lehet tájékozódni:

Az összesen 437, Máltán a múlt héten megfogalmazott kötelezettségvállalás közül 36-ot az Európai Bizottság fogalmazott meg 550 millió Euró értékben. A felajánlott forrásokat a bizottság a tengeri környezetszennyezés megfékezésére, védett övezetek kiszélesítésére, a tengeri biztonság növelésére, fenntartható halászati kezdeményezések fejlesztésére és a Párizsi Egyezményben megfogalmazott klímavédelmi célok megvalósítására fordítja.

Idén bemutatják az EU műanyag stratégiáját

Ahogy Károly walesi herceg megnyitóbeszédében fogalmazott:

A műanyag szó szerint terítéken van,

utalva arra, hogy az emberiség által termelt, tengerekbe jutó évi 80 millió tonna műanyag előbb-utóbb bekerül az élővilág – így az ember – táplálkozási láncába is. Már most a saját szemetünket esszük és isszuk meg, ezért nem lehet tovább halogatni, hogy határozottabban lépjünk fel a műanyagtermelés csökkentésére és a műanyag hatékonyabb gyűjtésére, újrahasznosítására.

Frans Timmermans, a Bizottság általános elnökhelyettese az eseményen arról beszélt, hogy még az idén előterjesztik az unió műanyag-stratégiáját, amivel részletesen szabályozni fogják a mikro-, makro- és egyszer használatos műanyagok felhasználását az EU-n belül.

A probléma mértékét figyelembe véve apróság, ugyanakkor Timmermans fontos lépésnek tartotta, hogy jó példával járjanak elöl: a Bizottság épületeiben megszüntetik az egyszer használatos műanyagok árusítását és használatát. Ehhez képest Joseph Muscat máltai miniszterelnök némileg ambiciózusabb ígéretet tett: 2019-ben az eladott műanyagpalackok 70 százalékát vissza fogják gyűjteni.

A konferencia helyszíne előtt tüntetett a Greenpeace más aktivista szervezetekkel együtt. Ezek, bár fontosnak tartják a megfogalmazott felajánlásokat és azt, hogy ezekkel kapcsolatban lépéseket tesznek az érintett szereplők, de kritizálták is a koncepciót, amiért csak önkéntes vállalásokat tesznek. A kormányok részéről hiányolták a szigorúbb környezetvédelmi és a fenntarthatósággal kapcsolatos szabályozást, a cégek részéről pedig az üzleti tervek ambiciózusabb módosítását annak érdekében, hogy valóban jelentős mértékben csökkenjen a környezetszennyezés globális mértéke.

A konferencia szervezői elmondták, fontosnak tartják az önként tett vállalások ellenőrzését. Az eddig megfogalmazott vállalásokat a jövő évi konferencián ellenőrzik majd, Indonéziában.

Az Európai Unió főbb vállalásai

  • Tengeri környezetszennyezés

A készülő műanyag stratégia részeként az EU előzetes intézkedéseket helyez kilátásba, hogy már 2017 végétől csökkentsék a természetbe visszajutó műanyag mennyiségét.

Az EU 2017 végéig 2 millió Euróval járul hozzá a tengervédelmi stratégiáról szóló keretirányelv tagállamok általi megvalósításához, ill. további 2.3 milliót fordít a hasonló célok regionális és régiók közötti megvalósítására.

Több mint 5 milliót szán a Bizottság a tengeri környezetszennyezés megelőzésére és ezzel kapcsolatos gyakorlatok finanszírozására.

  • Tengeri élővilág védelme

A rendezvényen az EU képviselői bejelentették, hogy 20 millió Euró értékben járulnak hozzá a BIOPAMA II elnevezésű programon keresztül afrikai, karib-tengeri és csendes óceáni országok által létesített védett övezetek fenntartásához.

Szándéknyilatkozatot is tettek, hogy legalább 2700 négyzetkilométeren a halászok számára korlátozott övezeteket hoznak létre, ill. meglévőket bővítenek ki, hogy azokon a veszélyeztetett halfajok biztonságban tudjanak szaporodni.

  • Tengeri biztonság

Az Európai Unió továbbra is támogatni fogja a Guineai-böl tengeri biztonságát 29 millió Euró értékben. A dél-kelet afrikai partok mentén veszélyt jelentő kalózokkal szembeni védelemre 37 és fél millió Eurót fordít az EU.

2017-ben bevezetnek egy új, egyelőre prototípusként létező megfigyelő rendszert, amelynek segítségével az akár egy méter nagyságú tárgyakról is információt szerezhetnek majd a radar rendszereken keresztül. Ezekkel az engedély nélküli halászatot, kalózokat, csempészeket figyelhetnek meg.

  • Fenntartható, kék gazdaság

45 millió Euró értékben Csendes Óceán-Európai Unió tengeri partnerségi programot jelentettek be, amit fenntartható tengeri gazdálkodásra, az élelmiszerbiztonság növelésére és fenntartható, a klímavédelmet és biodiverzitást szem előtt tartó gazdaságfejlesztésre fordítanak majd.

A EU Kopernikuszról elnevezett műholdas megfigyelőrendszerét 23 millió Euró értékben fejlesztik kifejezetten a tengeri élővilág megfigyelésének céljából. Szintén a rendezvényen jelentették be, hogy a Kopernikusz rendszer először hoz majd létre óceáni megfigyelő indikátorokat, amelyek például biokémiai adatokat is mutatnak majd. Ezeket először 2018-ban az óceánok helyzetét ismertető jelentésben teszik közzé.

  • Fenntartható halgazdaságok

Az illegális, szabályozatlan és be nem jelentett halászat elleni küzdelem az Európai Unió számára kiemelten fontos, ezért 15 millió Eurót fordít a regionális halászati szabályozás fejlesztésére.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének és a Földközi-tengeri Általános Halászati Bizottság munkájának támogatására 5.7 millió Eurót fordít az EU a Földközi Tenger élővilágának megőrzése céljából.

  • Klímaváltozás

Az EU többek között vállalta, hogy 1.5 millió Eurót fordít a sarkkörön túli széndioxid kibocsátás csökkentésére.

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezettel közös projektre 10 millió Eurót fordít, aminek célja a klímaváltozás hatásainak csökkentése.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán   !

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla