EU-csúcs: Több pénzt kapnak az olaszok, hogy kezeljék a migrációs hullámot

GettyImages-463757284
2017.10.19. 20:58

Rövid és szűkszavú sajtótájékoztatójukon Donald Tusk és Jean Claude Juncker a migráció kérdésében konkrétumok említése nélkül arról beszéltek, hogy hatékonyabban kell támogatni Olaszországot a Líbián keresztül érkező menekülthullám kezelésében.

A távirati iroda információi szerint Orbán Viktor Miniszterelnök ebben a témában megfogalmazott javaslattal érkezett a csúcsra. Az Afrikából érkező menekültekkel kapcsolatban felvetette egy, a Törökország számára korábban létrehozotthoz pénzügyi alap felállítását, amelybe az uniós tagállamok hasonló arányban teljesítenének pénzügyi hozzájárulást, közvetlenül Olaszországnak. Orbán elképzelése szerint az olasz kormány erre támaszkodva folytathatná erőfeszítéseit az Észak-Afrikából érkező migrációs hullám kezelésére.

A Bizottság és a Tanács elnökei hangsúlyozták, hogy a tagállamoknak nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a migráció kezelésében az afrikai országok támogatására létrehozott alaphoz.

Juncker hozzászólása elején kitért a természeti katasztrófák által sújtott tagállamok, köztük különösen az erdőtüzekkel küzdő spanyolok és portugálok helyzetére. Elfogadhatatlannak nevezte az EU-n belül működő segítségnyújtási rendszer működését, ami nem volt képes időben megfelelő forrásokat és eszközöket juttatni a szükséges helyekre.

Az Európai Tanács első napjának programja a vezetők vacsorájával folytatódik, ahol már kötetlenebb formában folytathatják a tárgylásokat, mint a napközbeni munkamegbeszélésen.

Késő este Angela Merkel német kancellár tart még egy sajtótájékoztatót, de a mai napon elért konkrét eredményekről majd csak a pénteki sajtótájékoztatókon derülhetnek ki részletek.

(Borítókép:  Tullio M. Puglia / Getty Images Hungary)