Engedte az EU a Mol támogatását

2017.10.25. 13:22

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a magyar állam által a Mol Tiszaújvárosi petrolkémiai üzeméhez nyújtott 131 millió eurós (nagyjából 40 milliárd forintos) beruházási támogatás megfelel az uniós állami támogatási szabályoknak. Az anyagi segítség elő fogja mozdítani az észak-magyarországi régió fejlődését, anélkül, hogy akadályozná a tisztességes versenyt az egységes piacon.

A magyar állam támogatása hozzájárul a Mol 874 millió euró összértékű beruházás megvalósulásához, amelynek célja az, hogy a már meglévő tiszaújvárosi üzemben olajból előállítható vegyületeket kezdjen gyártani. Olyan anyagokat készít majd az üzem, amelyeket többek között autóülésekhez, műszerfalakhoz, bevonatokhoz, ragasztókhoz és tömítőanyagokhoz, műanyagokhoz vagy akár az élelmiszeriparban, testápolási termékekhez és gyógyszerekhez használnak.

A fejlesztéssel várhatóan új, közvetlen munkahelyek jönnek létre az észak-magyarországi, uniós támogatásra jogosult térségben fekvő Tiszaújvárosban. 

Az Európai Bizottság megállapította, hogy állami támogatás nélkül a projekt nem valósult volna meg Tiszaújvárosban. Arra jutott, hogy a segítség a lehető legkisebb: csak a vállalkozás többletköltségeit állta, amiért nem máshol lesz az üzem.

Az uniós testület ezért azt a következtetést vonta le, hogy a projekt kedvező hatása a térség fejlődésére egyértelműen túlsúlyban van az állami támogatás esetleges versenytorzító hatásával szemben.