Nincs megállapodás a glifozátról

2017.11.09. 15:37

Nem tudtak megállapodni az Európai Unió tagállamai a glifozát tartalmú növényvédő szerek forgalomba hozatali engedélyének tervezett 5 éves meghosszabbításáról, ami december 15-én jár le.

Az engedélyezéshez minősített többségre (55 százalékra) lett volna szükség, ehhez képest a javaslatot 14 ország támogatta, 9 ellenezte, 5 pedig tartózkodott. Az ügy most majd egy fellebbviteli bizottsághoz kerül, hogy ott döntsenek róla. Hogy ez mikor ülésezik majd, arról egyelőre nem tudtak nyilatkozni az Európai Bizottság illetékesei, de azt szeretnék, ha ez még november 22. előtt megtörténne.

Az Európai Parlament október 24-én fogadta el azt az állásfoglalást, hogy öt éven belül teljesen kivonnák a használatból a glifozát tartalmú szereket. Az Európai Bizottságnak ennél megengedőbb volt a javaslata: a vitatott növényvédő szer forgalomba hozatali engedélyének tíz évvel hosszabbítsák meg.

A folyékony kapának is nevezett glifozát a világ legnagyobb mennyiségben használt gyomirtója, amelynek használata különösen azóta ugrott meg, hogy egyre inkább elterjedtek a génmódosított kukorica, szója, búza és egyéb glifozát-rezisztens gabonafélék.

A glifozát engedélyezést megelőző uniós kockázatelemzési eljárással kapcsolatban kételyek merültek fel, amikor az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége és az EU élelmiszerbiztonsági és vegyianyag ügynökségei a glifozát biztonságosságával kapcsolatban eltérő következtetésekre jutottak. A Monsanto nyilvánosságra hozott belső levelezése kétségeket ébresztett azoknak a tanulmányoknak a hitelességét illetően, amelyeket az uniós szervek a glifozát biztonságosságának értékelésekor használtak.

A glifozátot tartalmazó készítmény, a Roundup, gyártója pedig a Monsanto, amely a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági védőszereket forgalmazó cége, amelyet jelenleg éppen egy másik vegyi óriás, a német Bayer – a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója igyekszik felvásárolni.