Szél Bernadett szerint minden külföldi magyarnak levélben kellene szavaznia

1340617
2017.11.09. 15:09

Mert látszik, hogy ez a csaj akarja

– mesélte az este folyamán Vágó Gábor korrupció ellenes aktivista, egykori politikus és Szél Bernadett szerdai beszélgetőpartnere, hogy a politika iránt egyáltalán nem fogékony, egyébként Londonban gipszkartonozó haverja miért követi aktívan Szél Bernadett tevékenységét Facebookon.

És valóban, a lassan tíz éves születésnapját ünneplő Lehet Más a Politika első miniszterelnök jelöltjének kiállásán az látszik, hogy mindent belead. A nagyjából 100 fős brüsszeli érdeklődő közönségnek nagy hévvel, sokszor hadarva beszélt pártja programjáról, aminek nyilvánosságra hozatalát november végére tervezik. Jelenleg még folyik a munka, amit a gödöllői polgármester Gémesi György Új Kezdet nevű szervezetével végeznek, hiszen közösen indulnak a 2018-as parlamenti választásokon.

Szél Bernadett szerdán nap közben találkozott Verá Jourová, igazságügyi és Karmenu Vella környezetvédelmi biztosokkal, akikkel esélyegyenlőségi, foglalkoztatáspolitikai és környezetvédelmi témákról tárgyalt, este pedig Ungár Péter LMP-s önkormányzati politikus és Vágó Gábor társaságában beszélgetett az érdeklődőkkel programjáról.

A közönség szinte teljes egészében külföldön élő magyarokból állt, így nem meglepő, hogy Szél Bernadett beszélt arról is, hogy fontosnak tartja a külföldi szavazati jog kérdését. Szerinte a kormány hazudott, amikor 15 millió magyar képviseletéről beszélt, miközben sokak számára ellehetetleníti, hogy éljen szavazati jogával. Az LMP vezetője szerint minden határon túl élő és szavazójoggal rendelkező magyarnak levélben kellene tudnia szavazni.

Nem munka, hanem tudás alapú társadalom kell

Szél és Vágó sokat beszélt közmunkáról és foglalkoztatáspolitikáról. Egyetértettek abban, hogy a nagy német autókonszernek állami támogatása, az azokkal kötött stratégiai partnerségi megállapodások nem teremtenek hosszú távon munkahelyeket – hiszen a gyártósorok automatizálásával egyre csak kevesebben dolgoznak majd ezekben a gyárakban. Ezek csupán arra alkalmasak, hogy Orbán Viktor jó kapcsolatot tudjon ápolni befolyásos német cégekkel és ezeken keresztül a német politikával.

Szél Bernadett Brüsszelben is elismételte elképzelését, hogy 100 forintból 20-at oktatásra költene, az egészségügyben pedig rövidtávon megduplázná a fizetéseket. Sokat beszélt családról, a nemek egyenjogúságának összefüggésében. Szerinte nincs olyan területe a magyar társadalomnak, amelyen ne lenne tartozása a magyar nőkkel szemben. Tarthatatlannak tartja a helyzetet, hogy a Fidesz kormányzása óta, csak elvétve vannak nő politikusok a magyar közéletben. Akikkel szót kellene értenie ezügyben, legtöbbször nem is értik azokat a felvetéseket, amikről beszélnek.

Szarban van a haza

– foglalta össze Vágó Gábor a magyar közállapotokról alkotott véleményét. Értékelése szerint Magyarországon intézményesült a korrupció, ahol törvényeket írnak arról, hogy mennyit lophatnak egyesek. A hatalom birtokosai számos stratégiai ágazatra tették rá a kezüket, a befolyó pénzekből médiát vettek maguknak, amellyel mossák az emberek agyát.

Ha a Fidesz 2018-ban nyer, akkor olyan ágazatokra teheti rá a kezüket, amelyekkel hosszútávon be tudják betonozni a hatalmukat.

A közönségtől érkező kérdésekre válaszolva a legnagyobb problémának az együttműködésre való képtelenséget nevezte meg a három politikus, ugyanakkor Vágó bizakodó is volt a tekintetben, hogy kisebb közösségekben az emberek politikai szimpátiákat félretéve képesek saját közös ügyeik érdekében tenni.

Ekkor persze felmerült az ellenzéki pártokkal való együttműködés kérdése, amin a jelenlegi ellenzéki pártok képtelenek túllépni. Szél Bernadett erről azt mondta, a mostani konstrukcióban nem működhet az összefogás, mert a résztvevők között nincs meg az alapvető bizalom egymás iránt. Szél az este folyamán többször is elismerően beszélt a Momentumról, amelynek tisztességesnek tartotta következetességét, azzal kapcsolatban, hogy egyedül akarnak indulni a választásokon, annak ellenére, hogy ezért sokak kárhoztatják őket.

Arról, hogy a Fidesz média-fölénye és a mindent elfedő kormánypropaganda ellenére mit tehet egy ellenzéki párt, Szél Bernadett azt mondta, a személyes beszélgetésekben hisz, amelyek során jobban megmutatkozik egy politikus hitelessége. Szerinte a médián keresztül kevés esélye van az ellenzéki pártoknak.

Az LMP miniszterelnök jelöltje a beszélgetés végén tartott összefoglalójában azt mondta, a Fidesz politikája csak arra jó, hogy félelemben tartsa az embereket, ezzel szemben ők az együttműködésen alapuló szakmai munkában és hitelességben hisznek.