Brexit: két hetet kapott az Egyesült Királyság

2017.11.10. 16:45

Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója igennel válaszolt péntek arra a kérdésre, hogy az Egyesült Királyságnak ki kell-e nyilvánítania az elkövetkezendő két hét alatt a kilépéssel kapcsolatos pénzügyi terveit annak érdekében, hogy tovább tudjanak haladni a tárgyalásokkal. A megbeszélések eheti, hatodik fordulója nem hozott konkrét eredményt vagy áttörést az eddig felvetett témákat illetően.

Brit tárgyalópartnerével, David Davissel tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatóján kiemelte a családegyesítés, a megszerzett szociális jogok ügyét, illetve az Európai Unió Bíróságának szerepét, hogy ezen ügyekben eljárhasson. Az állampolgárok jogainak ügyében Barnier elismerően nyilatkozott az Egyesült Királyság tervéről, hogy regisztrálják az országban élő uniós állampolgárokat, ami jó alapja a további tárgyalásoknak.

David Davis szerint az Egyesült Királyság bíróságai be fogják tudni fogadni az EU Bíróságának ítéleteit, de ennél tovább nem terjedhet majd a Kúria szerepe a szigetországban, a kilépés egyik legfontosabb szempontja a bíróságok szuverenitásának megőrzése.

Nem született döntés az újabb tárgyalási körök részleteiről. Az Egyesült Királyság tárgyalói arra számítottak, hogy Theresa May Firenzében tartott szeptember végi beszéde elegendő lesz ahhoz, hogy az EU tagállamok vezetői megenyhüljenek a tárgyalások folytatását illetően. A szigetország számára az lenne az előnyös, ha annak tudatában dönthetnének az EU-nak fizetendő pénzösszegről, hogy már látják, milyen kereskedelmi megállapodást köthetnek az EU-val.

A bennmaradó 27 ország eheti nagyköveti értekezletén, a következő, decemberi EU-csúcs előkészítéseként belső határidőkről egyeztettek, a Brexit tárgyalások menetét pedig november 20-án értékelik majd.

Megfigyelők körében nagyobb az aggodalom azt illetően, hogy év végéig semmilyen konkrét megállapodást nem tud kötni a két fél, ugyanakkor eu-s diplomaták elismerték, hogy mindkét fél tárgyalási eszközként használja az egyre csak szorító határidőt, hogy ezzel gyakoroljon nyomást a másik félre.

A decemberi EU-csúcs után 2018 márciusában találkoznak újra az EU tagállamok vezetői.

A Brexittel kapcsolatos összes hírünket itt olvashatják:

Szóljon hozzá az EUrologus       Facebook-oldalán   !