Mondja meg az EU-nak, mit gondol az álhírekről!

2017.11.13. 20:32

Az Európai Bizottság hétfőn nyilvános konzultációt indított a félrevezető hírekről, illetve az internetes félretájékoztatásról. Emellett egy magas szintű munkacsoportot is összehívott a vizsgálatukra.

Eddig hírlevélre futotta

A konzultációra február 23-ig lehet beküldeni a véleményeket, ezen a linken bárki válaszolhat magyarul is a kérdésekre. Értékelni lehet a probléma horderejét, az eddigi intézkedéseket és a lehetséges jövőbeni lépéseket.

A munkacsoportba december 11-ig jelentkezhetnek a tudományos élet, az online platformok, a média és a társadalmi szervezetek képviselői, a kiírás itt található.

Az eredmények alapján jövő tavasszal stratégia készül.

Az álhírek elleni fellépés már régóta téma az EU-ban. Főleg a balti országok aggódnak, amelyekben jelentős orosz kisebbség él, de több tagállami választásnál is felmerült, hogy az oroszok kavarhatnak a háttérben, általában a szélsőjobboldali, EU-ellenes pártok javára, amelyek nem ritkán közeli kapcsolatban állnak a Kremllel. Egyelőre addig jutottak, hogy egy maroknyi ember hírlevelet és Twitter-csatornát működtessen.

Az Egyesült Királyságban az euroszkeptikus bulvársajtó – Boris Johnson jelenlegi külügyminiszterrel, volt brüsszeli tudósítóval együtt – magától ontotta évtizedeken keresztül a hülyeségeket az EU-ról, ami nem kis szerepet játszhatott abban, hogy kilépjenek. Az Európai Bizottság szerint most a szándékos hazugságok ellen lépnének fel.

Nálunk kormányzati hátszéllel terjednek az EU-ról álhírek

Magyarországon a kormány is egyre gyakrabban beleszalad abba, hogy a valóságtól elszakadó információkat közöl az EU-ról. Ennek egyik legtökéletesebb, de messze nem egyedüli példája az a többfelvonásos tragikomédia, amivel a megerősített scehengeni határellenőrzéseket próbálta „brüsszeli agyrémként” eladni, miközben a tagállamok kérték egyhangúlag és a magyar kormány, valamint a Fidesz minden létező döntéshozatali lépcsőben megszavazta a döntést.

Az Európai Bizottság és a Fidesz saját pártcsaládja a tényekkel lazán bánó brüsszelező nemzeti konzultációt is kritizálta, Előbbi szokatlan módon tételesen felsorolva válaszolt a vádakra, utóbbi „durván félrevezetőnek” nevezte azokat.

A mostani sorosozós nemzeti konzultációnál is felmerült, hogy az Európai Bizottság tegye helyre az EU-val kapcsolatos állításait, de egyelőre csak az Európai Parlament – szintén a Fidesszel közös pártcsaládba tartozó – elnöke beszélget majd el Orbán Viktorral.  • Hírek
  • Bankszámla