Újabb öt évet ad az EU a glifozátnak

2017.11.27. 17:45

Hétfőn délután sikerült megállapodniuk az Európai Unió tagállamainak a glifozát tartalmú készítmények engedélyezésének meghosszabbításáról.

A döntéssel egy másfél éves vita végére került pont azzal, hogy meglett a minősített többség az ügyben: a tagországok közül 18 szavazott igennel az asztalon lévő javaslatra, 9 ellene, egy pedig tartózkodott.

Az ügyben legutóbb november 9-én szavaztak a tagállamok képviselői Brüsszelben, akkor nem sikerült dönteni arról, hogy öt évvel meghosszabbítsák a glifozát tartalmú növényvédők december 15-én lejáró forgalomba hozatali engedélyét.

Az Európai Parlament október 24-én fogadta el azt az állásfoglalást, hogy öt éven belül teljesen kivonnák a használatból a glifozát tartalmú szereket. Az Európai Bizottságnak ennél megengedőbb volt a javaslata: a vitatott növényvédő szer forgalomba hozatali engedélyét tíz évvel hosszabbítsák meg.

A folyékony kapának is nevezett glifozát a világ legnagyobb mennyiségben használt gyomirtója, amelynek használata különösen azóta ugrott meg, hogy egyre inkább elterjedtek a génmódosított kukorica, szója, búza és egyéb glifozát-rezisztens gabonafélék.

Szóljon hozzá az EUrologus    Facebook-oldalán   !