Túl engedékenyre sikeredett az EU adóparadicsom-listája

2017.11.29. 05:28

Szerdán, az unió biztosainak ülése után hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság azt a tervet, amellyel fel kíván lépni az áfa-csalások ellen. Közzétesznek egy listát is, amelyen az összes országot feltüntetik, amely a Bizottság szerint adóparadicsomként működik és melegágya az adóelkerülésnek. Ezt a listát a tagállamok pénzügyminiszterei december 5-én hagyhatják jóvá, a döntéssel, vagyis az adóparadicsomok listázásával, nyilvántartásával két éves folyamat végére tehetnek pontot.

Csalódni fog azonban az, aki ettől a lépéstől azt várja, hogy majd egy csapásra rendeződnek az EU-n belüli feszültségek ezzel kapcsolatban, ugyanis a listán egyetlen jelenlegi EU-tag sem szerepel, csak harmadik országok lesznek. Az Oxfam nevű globális civil szervezet november 27-én közétett tanulmánya szerint, ha az EU saját tagállamaira is alkalmazná azokat a szempontokat, amelyek alapján a listát összeállították, akkor ott lenne a helye a listán Hollandiának, Írországnak, Luxemburgnak és Máltának is.

Míg a Bizottság magát ünnepli azért, hogy két év után képes egy listára tenni az adóparadicsomokat és szankciókat is kilátásba helyezni ezekkel szemben, az Oxfam szerint voltaképpen inkább a Bizottság és az EU szavahihetősége kérdőjeleződik meg azzal, hogy a tagországokkal szemben nem lép fel. Így a fekete lista egyfajta szerecsenmosdatásként is értelmezhető.

Az Oxfam fogta az Európai Bizottság kritérumrendszerét és megnézte, hogy az EU által vizsgált 92 ország eszerint hol végezne. A korábban említett négy EU-tagország mellett további 35-nek ott lenne a helye a listán. Ezeket a szervezet az alábbi interaktív térképen ábrázolta:

Aurore Chardonnet, az Oxfam tanácsadója szerint, az EU-nak rendelkezésére állnak azok az eszközök, amelyek segítségével véget vethetnek azoknak az ügyeskedéseknek, amelyeket korábban a Panama és a Paradise Papers vagy a Lux Leaks kiszivárogtatásokon keresztül lepleztek le, már csak a politikai akaratra lenne hozzá szükség.

Az Oxfam szerint az adóparadicsomok ipari méretű működése gátat szab országok fejlődésének, szegénységet és egyre csak növekvő jövedelemkülönbségeket okoz. A szervezet számításai szerint a fejlődő országok gazdaságát 170 milliárd dollártól fosztja meg az adóelkerülés e módja. 100 milliárd dollárból szerintük 124 millió gyermek oktatását lehetne biztosítani és további 8 millió gyermekhalált lehetne ebből az összegből megakadályozni.

Szóljon hozzá az EUrologus        Facebook-oldalán       !