Orbán illiberális rendszerét kritizálta a szlovák nagykövet

2017.12.01. 17:36 Módosítva: 2017.12.01. 17:37

Erősen kritikus interjút adott a budapesti szlovák nagykövet, bírálva az illiberalizmust,a  populizmust, és az EU ellenességet. Rastislav Káčer név szerint ugyan nem említette Orbán Viktort, de a Visegrad Insight nevű angol lap kérdéseire adott válaszok nem hagynak kétséget afelől, hogy a nagykövet sok pontban bírálta Magyarország politikáját.

"Szlovákia stratégiai célja az EU-integráció fokozása" - fogalmazza meg alapvetését a nagykövet, megemlítve, hogy "az EU nagy erőssége, hogy fejlődő rendszer. Az EU nem illiberális autokrácia, amelyet nem lehet megreformálni."

 

A nagykövet idézte Robert Fico megjegyzését, aki a Visegrádi négyek találkozóján azt mondta a miniszterelnököknek, hogy le kellene állni az erős nemzeteket forszírozó szólamokkal, mert ez egy értelmetlen vita. Ehelyett azt kellene vizsgálni, hogy mely területeken kellene erősíteni az együttműködést.

Nem a hisztériakeltés a megoldás

A menekültügyről Rastislav Káčer azt mondta, hogy valós problémáról van szó, de a megoldást a hisztériakeltés nem segíti. "Azt gondoljuk, hogy a kérdést nyugodtan és hatékonyan kell kezelni." 

Megemlítette, hogy az áttelepítési tervvel Szlovákia sem ért egyet, és más megoldások kidolgozását szorgalmazza. A nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta a szolidaritás fontosságát: az EU-s tárgyalásokon azt javasolták, hogy minden ország a saját lehetőségeihez alkalmazkodó kötelezettségeket vállaljon.

A nagykövet kiállt az EU menekültügyi rendszerének reformja mellett. Ugyanakkor kiemelte:

Amire biztos nincs szükségünk, az az idegenellenesség és a hisztériakeltés, vagy hogy menekültellenes szlogeneket terjesszünk, mivel ezek nem hoznak megoldást.

"Ezek csak feszültséget keltenek a társadalomban."

"Megoldási módok egész skálája áll a rendelkezésünkre, de ezek közt nincs ott a populizmus, és azok az olcsó megoldások, amelyek valójában nem oldanak meg semmit."

EU a V4 előtt

A riporter rákérdezett arra is, hogy mennyiben tekinthető a Visegrádi négyek egy EU ellenében szerveződő csoportosulásnak. A nagykövet határozott választ adott:

A visegrádi csoportosulás csak egy eszköz számunkra, hogy jobban integrálódjunk az Unióba. ... Ahogy Fico miniszterelnök is mondta:

Ha választanom kellene az EU és a V4-ek közt, akkor az EU-t választanám.

Az oroszok a kételyt terjesztik

Szó esett az orosz befolyásolási kísérletekről is, amelyek célja a nagykövet szerint az EU-ba vetett hit megingatása. A módszer elhiteti az emberekkel, hogy semmiben nem lehet már bízni. "Isten tudja, kinek van igaza, mind egy kutya, oroszok, amerikaiak ugyanaz, ahogy Brüsszel is csak egy újabb varsói szerződés" - foglalja össze ezt az ismerős mentalitást Rastislav Káčer. A kételkedés terjedésével pedig el lehet érni, hogy a polgárok ne higgyenek már azokban az alapértékekben, amelyek az EU-t alkotják.

Káčer kiállt az euró bevezetése mellett is. Amikor a riporter megemlítette, hogy Magyarország mennyire idegenkedik az eurótól, a nagykövet rámutat, hogy a V4-ek eddig is profitáltak abból, hogy Szlovákia bevezette az eurót.

Végül szóba került az illiberális demokrácia is, amelyet Rastislav Káčer nem a legjobb megoldások közt említett. Az álhírek terjedése kapcsán jegyezte meg, hogy "nem szabad hagynunk, hogy a demokráciánkat a saját eszközeivel öljék meg, mert ez illiberalizmushoz, és intoleráns rendszerekhez vezet. 

Nem hagyhatjuk, hogy azok öljék meg a demokráciát, akik azzal érvelnek, hogy "nekünk csak más a nézőpontunk." Ezek nem más nézőpontok, hanem szélsőséges nézőpontok.  • Hírek
  • Bankszámla